Ezeket látta már?

Járványt okoz ez a veszélyes drog

2018.10.08. Módosítva: 2018.10.08.
fentanil_jarvany_opiod

Járvány tombol több országban is - az úgynevezett opioid-járványt egy veszélyes anyag okozza, melyből drogot készítenek! Már Magyarországon is felülötte a fejét.

Kérdés:A Fentanil nevű anyag miatt kettő embert letartóztattak Magyarországon - jelent meg a MagyarNarancs oldalán. A két gyanusított valószínűleg drogot akart eladni, ugyanis ebből az anyagból kábítószert állítanak elő. Annak ellenére, hogy már száz mikrogramm is halálos lehet.

Mi ez a drog?

Nem véletlenül nevezték el opiodjárványnak ezt a jelenséget: csak úgy, mint egyéb opiátoknak,ennek a drognak is az alapanyagát a kerti mák gubájából nyerik ki. Köztudott, hogy az éretlen mákgubó opiod alkaloidokat tartalmaz, mely vegyület a központi idegrendszerünkre hat. Ebből hozták létre később a morfiumot, ami még mindig félig természetes opioidnak minősült.Később már mesterségesen előállított formában is elkezdték használni a szert. Ez az új anyag azonban már a légzés leállásához is vezethet.

Az Egyesült Államokban 2015-ben 33 ezren, 2016-ban 52 ezren és 2017-ben 64 ezrenhaltak meg opioid-túladagolásban. Ezekben a halálesetekértfőleg a Fentanil hatóanyag a felelős. Ez az anyag még a heroinnál is több áldozatot szed.

A járvány súlyosságát jelzi, hogy kevesebb, mint két év alatt több áldozatot szedett, mint a vietnámi háború 20 év alatt. - jelent meg a 444.hu oldalán.

fentanil_jarvany_opiod

Miért népszerű aFentanil hatóanyag?

Egyszerű és olcsó az előállítása a drogkartellek számára, emellett százszor erősebb, mint a morfinés ötvenszer, mint a heroin. Éppen ezért annyira veszélyes, de könnyű beszerezhetősége és alacsony ára miatt sajnos igen gyorsan terjed a használata.

A tengerentúlon már tombol a "járvány", és most már Magyarországon is találtak ilyen szert.

További részleteket ide kattintva tudhat meg:

Ötvenszer halálosabb mint a heroin, tízezrével irtja az amerikaiakat, és megérkezett Európába is

Kis mennyiségben is halálos: rafinált drogok okoznak járványt

forrás: MagyarNarancs, 444

Forrás: EgészségKalauz