Ezeket látta már?

Jobb a spirál, mint a tabletta?

2010.06.24. Módosítva: 2015.11.04.

A spirál biztonságosabbnak bizonyult a hormonális fogamzásgátlóknál! A spirált viselők kisebb valószínűséggel esnek teherbe, mint a hormontartalmú injekció segítségével védekező társaik - állítják a Cochrane Könyvtár kutatói. Vizsgálódásaikat fejlődő országokban végezték, ahol még kapcsolatot találtak a védekezés módja és a HIV-fertőzés előrehaladása között is.

A spirál vagy szakszerűbben mondva méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD) nevének megfelelően a méh üregébe helyezik fel, ahol úgynevezett steril gyulladást létrehozva gátolja az embrió megtapadását. Szövetbarát műanyagból készül, melynek felszínére rezet visznek fel, néha pedig fogamzásgától hatású hormont is - ez utóbbi eszközöket nem vonták be a vizsgálatba.

Jobb a spirál, mint a tabletta?

Sok országban kevésbé elterjedt védekezési módszer, ennek oka az lehet, hogy csak orvos helyezheti fel. Alkalmazását követően a nők gyakran tapasztalnak fájdalmat, ám akár tíz évig is hormonmentes védelmet biztosít a nem kívánt terhességek ellen. A hormonális fogamzásgátlásnak nemcsak sok mellékhatása van, de gyakori egészségügyi megjelenést is igényel a recept felíratása illetve az injekció beadatása.

A Cochrane kutatói két korábbi felmérés adatait összesítették, így összesen 967 IUD-t viselő és hormoninjekcióval védekező nő adatait elemezték. Az első vizsgálatba brazil, guatemalai, egyiptomi és vietnami nőket, a másodikba zambiai HIV-pozitív nőket vontak be. A védekezés módja szerint a nőket véletleszerűen két csoportra osztották. Az első csoport a hormont csak injekció formájában kaphatta, míg a második vizygálat keretében gyógyszeresen vagy injekció formájában is megkaphatták azt.

Érdekes megfigyelés volt, hogy a teherbeesési arány kisebb volt a spirállal védekezők között. Ennek oka abban keresendő, hogy a hormonkészítménnyel védekező nők rendszertelenül kapták meg gyógyszereiket. Justus Hofmayer, az elemző vizsgálat vezetője szerint "igen fontos, hogy a nők megválaszthassák a számukra legmegfelelőbb módszert, hiszen sokkal kevesebben hagyták abba a hormonok szervezetbe juttatását, ha megválszthatták, hogy injekció vagy tabletta formájában alkalmazzák azt".

Egyfajta mellék-megfigyelésként a kutatók azt tapasztalták, hogy a HIV fertőzés progressziója lelassult a spirált viselők között, azaz lassab ütemben haladtak előre a halálos betegség útján. Bár a kísérletet végzők további kutatást tartanak szükségesnek erre vonatkozóan, Hofmayer szerint addig is célszerű lenne spirál viselésére biztatni a HIV fertőzött nőket.

Forrás: Medipress