Ezeket látta már?

Kimondott szavak - és érzelmi reakciók

Vajon mi lehet az oka, hogy a káromkodás és a csúnya szavak felháborítják az emberek többségét? Miért sértődünk meg a szitokszavaktól, és miért nem zavarnak ugyanakkor az eufémizmusok?

A Bristoli Egyetem kutatóinak új tanulmánya azt a kérdést vizsgálta, hogy vajon a beszélt nyelv milyen módon van hatással a gondolkodásmódunkra.

Kimondott szavak - és érzelmi reakciók

Jeffrey Bowels professzor és Dr. Christopher Pleydell-Pearce a Bristoli Egyetem Kísérleti Pszichológiai Iskolájának tudományos munkatársai arra kérték fel a kísérletben résztvevő embereket, hogy egy papírlapról hangosan olvassanak fel káromkodásokat, majd ugyanezen kifejezések eufemisztikus változatait és végül teljesen semleges szavakat, miközben a kutatók a rájuk kötött elektródák segítségével mérni tudták a résztvevők autonóm reakcióit.

A kutatók megállapították, hogy a résztvevők autonóm reakciói sokkal hevesebbek voltak a káromkodások felolvasásakor, mint az eufémizmusok, vagy a semleges szavak esetében, tehát az emberek nagyobb stresszt éreztek a csúnya szavak hangos felolvasásakor, mint a rájuk vonatkozó körülíró kifejezések esetében.

Bowers professzor megállapítása szerint a tabu szavak érzelmi reakciókat gerjesztenek a verbális kondicionálás révén, azaz egy egyszerű tanulási folyamat részeként a csúnya szavak hangzása összekapcsolódik az agy érzelmi központjaival, aminek következtében a tiltott kifejezések erős érzelmi reakciókat váltanak ki akkor is, ha minden rossz, vagy sértő szándék nélkül hangzanak el.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához