Ezeket látta már?

Kirepedezett sarok: nem csak esztétikai gond, komoly probléma is lehet belőle

sarok, kirepedezett sarok, láb, lábápolás

Kell aggódni a kirepedezett sarok miatt, vagy csak esztétikai problémáról van szó?

A lábunkon általában szárazabb a bőr, mint a test más részein, ugyanis a talpon nincsenek faggyúmirigyek, vagyis nincs ami biztosítsa a láb természetes "bezsírozását". Éppen ezért a láb bőre könnyen kiszáradhat, megvastagodhat, sőt ki is repedezhet. Meglepően gyakori problémáról van szó, mely a hölgyeket, illetve az idősebb korosztályba tartozókat érinti a leggyakrabban. A láb kiszáradása és a sarok kirepedezése lehet kifejezetten enyhe és nagyon súlyos is.

Miért okozhat baj a kirepedezett sarok?

A kirepedezett sarok nem szép látvány, de egészségügyi problémákhoz is vezethet. Kellemetlenné, sőt fájdalmassá teheti a járást, de a fertőzések rizikóját is megnövelheti, ha nem foglalkoznak vele. Minél később kezdi el kezelni valaki a láb száraz bőrét, illetve a kirepedezett sarkakat, annál nehezebb és hosszadalmasabb lesz a gyógyulás.

Különösen nagy veszélyben lehetnek azok, akiknek egyébként is van valamilyen bőrgyógyászati problémája (pl. pszoriázis vagy ekcéma), vagy krónikus betegségük miatt nehezebben gyógyulnak a sebeik (pl. a cukorbetegség járhat együtt ilyen szövődményekkel).

Megelőzhető a sarok kirepedezése?

A láb túlságosan szárazzá válását, illetve a sarok kirepedezését elősegítheti, ha valaki nagyon sok időt tölt állva vagy gyalogolva, ha szárító hatású szappanokat, tusfürdőket használ, ha nem megfelelő, kényelmetlen lábbelit visel, vagy ha sok időt tölt a napon. A hideg idő, az alacsony páratartalom, de a túl forró vízben való fürdés, zuhanyzás is fokozza a bőr kiszáradásának rizikóját. Az idő előrehaladtával pedig egyre szárazabb lesz a bőrünk, vagyis az idősebbeknél nagyobb a sarok kirepedezésének a rizikója. A lábat érintő betegségek, például a gombásodás vagy a lúdtalp is növelik annak az esélyét, hogy a bőr szárazzá váljon.

A láb rendszeres krémezésével, a sarok óvatos ledörzsölésével (pl. egy habkő segítségével) sokat tehetünk azért, hogy a bőr kirepedezését megelőzzük, de vigyázzunk, mert előrehaladottabb probléma esetén a krémezés nem segít túl sokat, a habkő túlzásba vitt használata pedig csak növeli annak az esélyét, hogy a bőrünk megsérüljön, kisebesedjen, elfertőzödjön.

Viseljünk kényelmes, jól szellőző, hátul is zárt cipőt, természetes anyagból készült zoknit, ami elvezeti a nedvességet (minél nyirkosabb környezetben van ugyanis a lábunk, annál nagyobb a kiszáradás esélye, de más betegségek is gyakrabban alakulnak ki ezekben az esetekben).

Körömgomba: a bőrgyógyász tanácsai szerint így kezelje otthon, hogy gyorsabban múljon

Mikor forduljunk szakemberhez?

Bár a legtöbb esetben elegendő, ha otthon kezeljük a kirepedezett sarkakat, a nagyon súlyos esetekben vagy ha ismert krónikus betegségünk van, mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni. A száraz, megkeményedett bőr szakszerűtlen eltávolítása ugyanis csak tovább ronthatja a lábunk állapotát! A kisebesedés pedig a fertőzés rizikóját is növeli.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Veszélyes lehet a csontkovácsolás? Ezeket javasolja a gyógytornász

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#derékfájás

Forrás: EgészségKalauz