Ezeket látta már?

Manchesteri robbantás: vért is feljánlanak a Facebookon

2017.05.24. Módosítva: 2017.05.24.
manchesteri_robbantas

A 22 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény a legnagyobb közösségi oldal felhasználóit is megmozgatja. A Facebook Safetycheck, azaz Személyi biztonság ellenőrző oldalán vért és további segítséget ajánlanak fel az áldozatokkal együttérző magánszemélyek.

2017. május 22-én sajnos aktiválódott a Facebook Személyes biztonság ellenőrző szolgáltatása: aManchesterben tartott Ariana Grande koncert végén pokolgép robbant, amely 22 halálos áldozatot és 59 ember sérülését okozta.

A merényletaz amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében. A koncerten nagyrészt fiatalok és gyerekek tartózkodtak, a legfiatalabb azonosított áldozat egy 8 éves kislány.

Manchesteri robbantás: hogyan segíthetnekilyenkor a közösségi oldalak?

Sokan keresik hozzátartozójukat az internet és a Facebook segítségével. Egy lengyel lány például a Twitteren keresi szüleit akikről a robbanás óta semmit sem tud és az internetezők segítségét kéri.

Egy Facebook felhasználó B+ vért ajánlott fel a manchesteri robbantás után Egy Facebook felhasználó B+ vért ajánlott fel a manchesteri robbantás után Forrás: EgészségKalauz

Mi is adhatunk életjelet!

Amikor emberek számára veszélyes esemény (pl. földrengés, hurrikán, tömeges lövöldözés, épület összeomlása) történik, egy globális válságjelző szervezet értesíti a Facebookot.

Mivel az érintett területen sokan tettek közzé bejegyzést az eseményről, aktiválódott a "Személyes biztonság ellenőrzése" funkció, a Facebook arra kéri a térségben tartózkodókat, hogy jelezzék, biztonságban vannak-e.

Az "életjeladó" funkció a merénylet másnapjára adományozó, segítségfelajánló oldallá változott. Van, aki vért, van, aki önkéntes munkát, orvosi szolgáltatást ajánl fel vagy épp játékot a kórházba került gyerekeknek.

Egy Facebook felhasználó B+ vért ajánlott fel a manchesteri robbantás után Egy Facebook felhasználó B+ vért ajánlott fel a manchesteri robbantás után Forrás: EgészségKalauz
Forrás: EgészségKalauz