Ezeket látta már?

Mosogató tisztítása szódabikarbónával - így használja, hogy hasson!

mosogato

A mosogatónk komoly terhelésnek van kitéve minden nap, még akkor is, ha mosogatógépet használunk.

Mit tehetünk a mosogatóból áradó kellemetlen szagok ellen?

A legegyszerűbben forró vízzel küzdhetünk a mosogatóból áradó rossz szagok ellen, ez ugyanis segíthet a kisebb szennyeződések eltávolításában. A mosogató tisztításához használt legtöbb módszer utolsó lépése a forró vizes öblítés, de természetesen önmagában is alkalmazhatjuk, például ha teához forraltunk vizet, a maradékot még minél melegebben öntsük a mosogatóba!

Használjon a mosogató tisztításához szódabikarbónát

Olcsó és hatékony szer a mosogatóból áradó kellemetlen szagok csökkentésére, ha szódabikarbóna és ecet keverékével tisztítjuk ki a csöveket. Öntsünk a lefolyóba 1 csésze szódabikarbónát, majd erre 2 csészényi ecetet (a mennyiségeken változtathatunk, csak az arányokat őrizzük meg), várjunk 15-20 percet, majd legalább fél liter forró vízzel öblítsük át a lefolyót! Ez segít a csövek falára tapadt szennyeződés feloldásában, eltávolításában, illetve a kellemetlen szagokat okozó baktériumok ellen is igen hatásos.

Rendszeresen, hetente legalább egyszer öntsünk forró vizet a lefolyóba – minél kevesebb szennyeződés tapad fel a csövek falára, annál enyhébb szagokkal kell megküzdenünk! Azzal is sokat tehetünk a tiszta lefolyókért, ha minden este egy-két teáskanálnyi szódabikarbónát teszünk a lefolyóba, majd reggel forró vízzel átöblítjük.

Ha pedig nemcsak kitisztítani, de illatosítani is szeretnénk a lefolyót, a szódabikarbónás-ecetes öblítés után 5-10 csepp illóolajat is tehetünk mosogatóba. Különösen friss illatú olajok például az eukaliptusz, a teafa vagy a citrom.

Ha nem használ a szódabikarbóna

Természetesen előfordulhat, hogy a fenti módszer nem elegendő a szagok és a szennyeződések eltávolításához, például mert a lefolyó csövének falára túl sok zsíros maradvány tapadt fel. Ilyenkor a boltban kapható erősebb hatású lefolyótisztítók jó szolgálatot tehetnek, de már azzal is sokat segíthetünk a problémán, ha sűrű mosogatószert öntünk a lefolyóba, 5-10 percig hatni hagyjuk, majd forró vízzel átöblítjük.

Ismeri a környezetbarát háziszereket? Kattintson!

A kellemetlen szagok kialakulásának megelőzésére is érdemes odafigyelni. A legfontosabb, hogy minél kevesebb zsíros szennyeződés kerüljön a lefolyóba: az ételmaradványokat inkább a szemetesbe (a megfelelő maradékokat esetleg a komposztálóba) kaparjuk le! A főzéshez, sütéshez használt olajat, zsiradékot ne öntsük a lefolyóba, inkább gyűjtsük külön és adjuk le (pl. benzinkúton).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bőrgomba, gombás bőrfertőzés: tünetei, okai és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőratka

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához