Ne legyen szenvedés az utazás: így válasszunk ételeket, italokat!

Szépségápolás
2018. augusztus 06. 14:04
Módosítva: 2018. augusztus 06. 14:04

Hónapok óta készül egy utazásra, hogy aztán jó néhány napot a vécén kuporogva, lázasan töltsön? Az utazók hasmenésének nevezett tünetegyüttes rendkívül gyakori, de megfelelő étel- és italválasztásokkal általában megelőzhető.

Az ételeinkben, italainkban könnyen elszaporodhatnak különböző kórokozók, melyek a szervezetünkbe kerülve hányást, hasmenést vagy lázat okozhatnak. Ezeket a problémákat összefoglaló néven ételmérgezésként ismerjük, melyeket okozhatnak baktériumok, vírusok vagy paraziták is. Ezeket a betegségeket megfelelő előkészítési és elkészítési módszerekkel általában megelőzhetjük, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy külföldön, különösen az egzotikus országokban gyakoribbak lehetnek a fertőzések.

Hogyan válasszunk az étlapról?

Bár a fejlett országokban – így Európa nagy részében – tiszta az ivóvíz és az élelmiszerek elkészítésére, tárolására is szigorú szabályozások vonatkoznak, távolabbi tájakon sokkal óvatosabbnak kell lennie az utazóknak. Egyrészt előfordulhat, hogy a higiéniás körülmények nem megfelelőek (vagy éppen nem ismertek), másrészt az ételkészítési, tárolási szokások is eltérhetnek az itthon megszokottaktól. Nem érdemes tehát kockáztatni.

A nyers ételekben például könnyen megtelepedhetnek, elszaporodhatnak a kórokozók, így ne együnk friss salátákat, húsokat és tengeri herkentyűket, nyers tojást vagy pasztörizálatlan tejtermékeket tartalmazó ételeket. Kerüljük a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezeket általában csapvízben mossák meg, és a víz szintén szennyezett lehet. Csak olyan gyümölcsöt együnk, melyet mi magunk hámozunk meg (vagy mi mossuk meg ezeket tiszta, esetleg üveges vízben).

Ne legyen szenvedés az utazás: így válasszunk ételeket, italokat!

Ne legyen szenvedés az utazás: így válasszunk ételeket, italokat!

Forrás: EgészségKalauz


Nagyon ügyeljünk arra, hogy csak olyan ételt együnk, ahol az ételt elkészítő személy betartja a higiéniás szabályokat, pl. rendszeresen megmossa a kezét! Az utcai árusoknál kapható fogásokkal legyünk különösen óvatosak! Csak olyan ételt kóstoljunk meg, melynek útját követni tudjuk: biztonságosabbnak tekinthető például az, ha a grillrácsról egyből a tányérunkra kerül az étel.

Általában biztonságosnak tekinthetőek az alaposan átforrósított ételek – de ne együnk olyan ételből, mely elkészítés után hosszabb ideig állt szobahőmérsékleten. Szintén biztonságosak a "száraz" élelmiszerek (pl. kenyér, keksz), valamint a konzervek, gyárban csomagolt ételek.

Fagylalt, jégkrém, jégkása: melyik a legegészségesebb? Kattintson tovább!

Mit igyunk és mit ne?

A gyárilag lezárt üvegekből, dobozokból származó innivalók általában biztonsággal fogyaszthatóak, míg a csapvízzel legyünk óvatosak. A csapvizet érdemes fogyasztás előtt alaposan felforralni vagy más módon elpusztítani az esetlegesen benne lévő kórokozókat! A forró italok (pl. tea vagy kávé) kevésbé veszélyesek, mint a hideg italok.

A jégkocka meglepően sok kórokozót hordozhat magában, mert a legtöbb helyen csapvízből készül. Éppen ezért, csak teljesen biztonságosnak tartott helyen fogadjuk el a jégkockát az italunkba, és kerüljük a jégkását vagy más hasonló jellegű édességeket is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# egészség

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk