Mindenki ezt nézi most!

Finom téli gyógyítóink, a citrusgyümölcsök

citrusok

A különböző citrusgyümölcsöknek, a lime-tól a grapefruitig különösen fontos szerep juthat a téli, vitaminhiányos időszakban, de meglepő módon nemcsak a bennük lévő C-vitamin miatt: a citrusokban ugyanis olyan hatóanyagok vannak, melyek hosszú távon is segítenek megőrizni az egészségünket.

A citrusgyümölcsökről, vagyis a citromról, narancsról, grapefruitról, mandarinról és társaikról a legtöbb embernek azonnal azok magas C-vitamin tartalma jut eszébe, illetve az, hogy ezek rendszeres fogyasztása (különösen az őszi-téli hónapokban) segít megelőzni a megfázást és influenzát, illetve gyorsítja a gyógyulásunkat, ha már összeszedtünk valamilyen fertőzést. Azonban a citrusgyümölcsöket nemcsak ezért érdemes rendszeresen fogyasztani: nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat találhatunk meg bennük, de igen sok, jótékony hatású fitonutrienst is.

A citrusgyümölcsökben nemcsak a C-vitamin van

A jól ismert C-vitamin mellett a citrusgyümölcsök káliumot, folátot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, rezet és B-vitaminokat is tartalmaznak, valamint élelmi rostokat is, melyek nélkülözhetetlenek például az egészséges emésztéshez, a székrekedés megelőzéséhez. A rostok ráadásul a jóllakottság érzését is biztosítják, és megelőzhetik azt is, hogy a vércukorszintünk hirtelen megemelkedjen (majd ugyanolyan gyorsan lecsökkenjen).

Kutatások szerint a rostban gazdag étrend a koleszterinszintünket is normalizálhatja. Fontos azt is megjegyezni, hogy a citrusgyümölcsök rendszeres fogyasztása a vashiányos vérszegénység rizikóját is csökkenti: bár a narancs, citrom vagy grapefruit vastartalma elenyésző, a bennük lévő C-vitamin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a más ételekből a szervezetünkbe került vasat hasznosítani tudjuk.

Különösen ajánlott a citrusgyümölcsök rendszeres fogyasztása a várandós kismamáknak, különösen a fogantatás előtt, illetve a terhesség első három hónapjában. A gyümölcsökben található folát ugyanis rendkívül nagy szerepet játszik súlyos fejlődési rendellenességek megelőzésében.

Megelőzik a szívbetegségeket a citrusgyümölcsök

Kutatások szerint a citrusgyümölcsökben, grapefruitban, citromban vagy narancsban gazdag étrend hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez – azt azonban még nem tudják pontosan a szakemberek sem, hogy milyen biokémiai mechanizmusok állnak ennek a hátterében. A citrusgyümölcsök jótékony hatása azonban részben a koleszterinszint csökkentésében, a vérerek rugalmasságának megőrzésében és az érfalakat károsító, homociszteinnek nevezett anyag csökkentésében keresendő.

A narancsban, citromban, mandarinban és egyéb citrusgyümölcsökben található antioxidánsok és vitaminok a szemünk egészségének megőrzésében is nagy szerepet játszanak, például csökkentik a hályogok, illetve az időskori makuladegeneráció kialakulásának rizikóját.

Diétázóknak is ajánlottak a citrusgyümölcsök

A citrusgyümölcsök tápanyag-, rost- és víztartalma magas, azonban az energiatartalmuk alacsony, így azoknak az étrendjébe is beilleszthető, akik szeretnék néhány kilótól megszabadulni, vagy éppen tartani kívánják a súlyukat. A gyümölcsökben olyan fitonutriensek is vannak (pl. a grapefruitban található naringenin), melyek javítják a szervezet inzulinválaszát, így segíthetnek a cukorbetegség megelőzésében, vagy éppen a diabéteszesek állapotának stabilizálásában. Sáfrány: védi a szemünket. Tudjon meg többet erről a fűszernövényről!

Citrusok: rákellenes csodaszerek?

Egyre több kutatás foglalkozik azzal, milyen hatással lehetnek a citrusgyümölcsök a daganatos betegségekre. Ezeknek a gyümölcsöknek rendkívül magas a tápanyag- és antioxidáns-tartalma, ezért sikerrel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabadgyökök ellen, melyek bizonyítottan növelik a rákos megbetegedések rizikóját. A citrusgyümölcsökben ezen kívül egyéb hasznos fitonutriensek is vannak: a naringenin például serkenti a sejtek öngyógyító mechanizmusát, a limonin pedig megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását és lelassíthatja a daganatok növekedését.

Forrás: EgészségKalauz