Ezeket látta már?

Ősztől jön az e-recept: kisebb lesz a sor a patikákban?

2017.07.28. Módosítva: 2017.07.28.
gyogyszer_forgato_0

November 1-től már az összes patikában leváltja a papír alapú receptet az elektronikus recept. Gyorsabban kerülünk majd sorra? Van esély rá, hogy rossz gyógyszert kapjunk? Íme a válaszok.

Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke elmondta, hogy a rendszerrel már minden gyógyszerész tisztában van most is, azonban bevezetése csak november 1-től válik kötelezővé. A tesztüzemben részt vevő patikák visszajelzései alapján az elektronikus receptek kevesebb sorban állást eredményeznek a betegeknek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy nem kell a helytelelen gyógyszerkiadástól tartanunk, ilyen panasz eddig nem volt.

Hogyan kaphatom meg a gyógyszerem?

Az e-recepthez szükséges adatokat az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) nevű rendszer tárolja, amelynek adatbázisához a beteg és a kezelőorvos egyaránt hozzáférhet majd. A kiváltás TAJ szám és személyi igazolvány együttes felmutatásával lesz lehetséges, azonban e-Személyi igazolvány esetén mindössze csak erre lesz szükségünk. Más személyek vényeit továbbra is a megszokott módon válthatjuk ki.

Háziorvosunk egy kattintással láthatja majd összes korábbi vizsgálatunkat, műtétünket is Háziorvosunk egy kattintással láthatja majd összes korábbi vizsgálatunkat, műtétünket is Forrás: EgészségKalauz

Tudta, hogy hamarosan letöltheti leleteit? Olvassa el, hogyan!

Az új rendszer legnagyobb előnye ugyanakkor az, hogy a beteget kezelő orvosok láthatják egy összesített rendszerben azt is, hogy más kezelőorvosok milyen készítményeket alkalmaznak egy időben. Ez az elektronikus felhő szolgáltatás így megelőzheti a túladagolást, és a mellékhatásokszempontjából sem elhanyagolható tényező, hogy nem léphet kölcsönhatásba két gyógyszer.

A papír alapú recept sem tűnik el

Hankó Zoltán elmondta ugyanakkor, hogy a magánellátásban még 2018 novemberéig megmarad a papír alapú recept, nekik ugyanis addig kell kötelezően csatlakozniuk a rendszerhez. A papír alapú recept a közellátásból sem tűnik el teljesen, mivel ha házhoz hívjuk az orvost, ő továbbra is csak papír alapú receptet tud majd adni, illetve bizonyos speciális készítmények továbbra is csak így lesznek elérhetőek, mivel az elektronikus rendszerben nem szerepelnek.

Forrás:MTI és e-egeszsegugy.gov.hu

Forrás: EgészségKalauz