Ezeket látta már?

Piros, égő, viszkető kiütések strand után: így előzze meg a fertőzéseket!

hasmenés, fertőzés, gyulladás, viszketés, strand, nyár

A nyár a napozás, a strandolás időszaka, de ilyenkor nemcsak a fürdőzők száma nő, hanem a fertőzéseké és a tipikus strandbetegségeké is. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a kellemetlen panaszokat?

Nyáron emelkedik azon vízben található szennyeződések mennyisége, melyek különböző hasmenéssel, bőrkiütéssel, vagy fülgyulladással járó betegségeket okozhatnak.

Fertőző baktériumok a vízben

Az egyik ilyen fertőzést okozó baktérium, mely a vízben megbújva külsőfül-gyulladást és bőrkiütést okozhat a Pseudomonas aeruginosa. A cryptosporidium, Giardia lamblia, shigella, és E. coli kórokozókkal való találkozásunkat kellemetlen hasmenéses tünetek kísérhetik. Ritkább esetekben előfordulhatnak légzőszervi megbetegedéssel, vagy megfázásos tünetekkel járó fertőzések is.

A hasmenést a szennyezett víz lenyelése okozza. A tünetek rendszerint nem azonnal, előfordulhat, hogy az eset után csak 1-2 héttel jelentkeznek. A víz által eltávolított természetes védőréteg, a fülzsír nélkül pedig a baktériumok és gombák könnyen okozhatnak külsőfül-gyulladást. A betegséget erős fájdalom jellemzi, mely rágás hatására fokozódhat, viszketés, váladékozás is előfordulhat.

Viszketés, kiütések strandolás után

A bőr égető, viszkető érzése, apró vörös kiütések, dudorok jelentkezése percekkel, vagy akár napokkal fürdőzés után szintén fertőzés következménye. A kiütéseket édes- és sós vizekben egyaránt előforduló paraziták, vagy lárváik okozzák.

Természetesen a medencék vizének tisztításához használt klór képes elpusztítani a kellemetlen tüneteket okozó kórokozókat. Ehhez azonban két dolog szükséges: először is a medencék szakszerű tisztításának, rendszeres időközönként történő végzése. Másodsorban pedig a kórokozók nagy része a klór hatására perceken belül hatástalanná válik. Vannak azonban bizonyos fajták, mint a cryptosporidium, melyek elpusztításához a legnagyobb körültekintéssel végzett tisztítás mellett is napok szükségeltetnek.

Ezeket biztosan érdemes tudnunk a biztonságos strandolásról! Kattintson!

A fertőzések megelőzésének legegyszerűbb módja, ha elkerüljük a víz lenyelését, illetve ha betegnek érezzük magunkat, mellőzzük a fürdést. A vízbe lépés előtt mindig zuhanyozzunk le, WC használat után, vagy pelenka cserét követően mindig alaposan mossunk kezet, hogy megakadályozzuk a kezünkön lévő baktériumok vízbe jutását.

A külsőfül-gyulladás elkerüléséhez fürdőzés után alaposan távolítsuk el a vizet a fülünkből, fejünk oldalra fordításával. A strandolás utáni alapos zuhanyozás segít a bőrkiütések elkerülésében.

Forrás: EgészségKalauz