Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Rejtélyes okból kiszárad a szája? Ne vegye félvállról!

Figyeljünk oda a kiszáradt száj tüneteire

Van úgy, hogy az ember szája folyton kiszárad, pedig már direkt alig nyitja ki. Keveset beszél, odafigyel, hogy „szabályosan”, az orrán át vegye a levegőt, mégis egyre szárazabbnak érzi a szájüregét. Pedig nem árt tudni, a tartós szájszárazsággal jobb vigyázni, mert kellemetlen következményekkel járhat.

„Sivatagi” helyzet a szájban

Az ember szája nem véletlenül nedves belülről: a nedvesség védi az érzékeny nyálkahártyát a fertőzésektől, sérülésektől. Vagyis ha a száj belseje tartósan kiszárad, fogékonyabbá válhatunk a különféle szájbetegeségekre. Arról nem is szólva, hogy a szárazság érzete már önmagában is felettébb kényelmetlen, hiszen ilyenkor nehezünkre eshet az evés, az ivás, és akár a beszéd is. Súlyosabb esetben szájnyálkahártya-gyulladás is kialakulhat, amit jellemzően égő érzés, vörösség, fájdalomérzés kísér. Ilyenkor már mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, míg enyhébb esetekben a szájszárazság tüneteire a patikában is kérhetünk segítséget.

Kiket érinthet a szájszárazság?

A diabéteszes betegek nem egyszer kénytelenek szembesülni a kellemetlen tünetekkel, mint ahogy bizonyos, rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásaként vagy krónikus betegségek kísérő tüneteként ugyancsak jelentkezhet a szájszárazság.

Mit tehetünk szájszárazság ellen?

A szájban jelentkező kényelmetlen szárazságérzet esetén kiemelten fontos a megfelelő szájhigiéné. Napi rendszerességgel mossunk fogat, illetve minden étkezés után végezzünk legalább szájöblítést. Javíthat a helyzeten az is, ha evés után ananászkarikát szopogatunk. Igyunk gyakran, akár kortyolgassunk egész nap valamilyen folyadékot – a legjobb, ha ez nem más, mint egyszerű, friss, hideg víz. A fagyasztóban készíthetünk citromos vízből jégkockát, amit ugyancsak szopogathatunk, ez egyszerre hűsít, nedvesít és képes valamelyest élénkíteni a nyál termelődését. Ezen praktikák mellett kérjünk tanácsot a patikában, milyen lehetőségek, szájöblítők léteznek a szájszárazság tünetei ellen.

Forrás: EgészségKalauz