Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

„Szájkosarad van? Akkor büdös a szád!” – 3 tévhit a fogszabályzóról

Tévhitek és igazságok a fogszabályzóról

Atomerőmű, szájkosár, vasgofri – vicces elnevezésekben nincs hiány, még ha ma már egyre kevésbé is „ciki” a fogszabályzó. Tinimodellek, ismert személyiségek hordják bátran a fogakra szerelt kis készüléket, amiről még mindig számos tévhit él a köztudatban. Lássuk a leggyakoribbakat!

1. tévhit: Fogszabályzóval nem lehet csókolózni

A kivehető változattal valóban nem egyszerű a csókolózás, de minek erőltetni, hiszen ilyenkor nyugodtan megszabadulhatunk tőle arra a kis időre. De a fogakra ragasztott-rögzített, állandó fogszabályzó sem állhat a romantika útjába. A hevesebb csókcsaták ugyan kerülendők, hiszen a fém alkatrészek elvileg felsérthetik a partnerek ajkát. Továbbá az sem volna szerencsés, ha maga a „foximaxi” sérülne meg, elvégre nem két fillér a javíttatása, pláne ha komplett cserére szorul. A lényeg, hogy nyugodtan lehet csókolózni fogszabályzóval is, legfeljebb óvatosan.

2. tévhit: Akinek fogszabályzója van, annak mindig büdös a szája

Nem törvényszerű, hogy a „szájkosár” viselésének mindig együtt kell járnia a rossz szagú lehelettel. Csakhogy néha a rendszeres fogmosás ellenére is kialakulhat a száj nyálkahártyájának gyulladása, ami valóban megkeseríti a fogszabályzót viselő közelében tartózkodók életét, és nyilván sovány vigasz, hogy a készüléket hordó egyén még náluk is jobban szenved.

A szájnyálkahártya gyulladása a fogszabályzót vagy műfogsort tartósan viselők között különösen gyakran fordul elő. Kialakulásának oka a műfogsor vagy fogszabályzó nyálkahártyát irritáló mechanikus hatása, melyet érzékenység vagy kifejezett fájdalom kísérhet. A nyálkahártyán a protézis vagy fogszabályzó által felsértett területen könnyen alakulhat ki fertőzés és gyulladás.  Ezt a folyamatot tovább ronthatja a nem kielégítő szájápolás, a dohányzás, onkológiai kezelések, fogászati beavatkozások, illetve bármilyen egyéb sérülés a szájban, szájüregben, a fogíny mentén vagy a szájpadláson. Jellemző tünet a szájüreg érzékenysége, illetve a fájdalomérzet. Afták, hólyagok ugyancsak megjelenhetnek a szájban, emiatt az étkezés is fájdalmassá válhat. És persze mindehhez kellemetlen lehelet is társul. A panaszok ellen a fokozott szájhigiéné mellett egyéb kezelésre is szükség lehet, ideértve a speciális szájöblítők alkalmazását.

3. tévhit: Fogszabályzóval nem lehet rendesen fogat mosni

Az nem kérdés, hogy egy hagyományos fogkefével nem lehet kielégítő eredményt elérni, ha valaki fogszabályzót visel. Viszont ma már léteznek speciális, célzottan a beépített fogszabályzók tisztítására kialakított fogkefék. Ajánlott még az elektromos fogkefe, a fogköztisztító, valamint az erősebb, strapabíróbb fogselyem használata. Kétségtelen, hogy fogszabályzóval valamelyest macerásabb a szájápolás, viszont nem lehetetlen. A szájhigiénére azért is érdemes fokozottan odafigyelni, hogy megelőzzük a szájüregi fertőzéseket, amelyeknek a fogszabályzót viselők amúgy is fokozottabban ki vannak téve.

Forrás: EgészségKalauz