Ezeket látta már?

Fizetett egyedi tartalom

Tények és tévhitek: valóban megcsal a férfi, ha hüvelygombánk van? (x)

A hüvelyfetrőzés valódi kiváltó tünetei

Egy nőben szinte azonnal felébred a hüvelyfertőzés gyanúja, amint rápillant a fehérneműjére, vagy elkezdi észlelni magán a kellemetlen tüneteket. De vajon mi váltotta ki az intim bajt, ha – tegyük fel – mindent megtettünk a megelőzésért? Lehet, hogy párunk a ludas?

A hüvelyfertőzés – legyen az például hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis – feltűnő jelekkel jár, amelyekkel valamennyi nő tisztában van. A kiváltó okokkal azonban már hadilábon állunk, hiszen sokan nemi úton terjedő betegségként könyvelik el a hüvelyfertőzést. Így, ha megjelennek a tünetek, az első gondolatok között felmerül párunk hűtlenségének a gyanúja, hiszen ha megcsal, akkor nyilvánvaló, hogy a partnernőjétől hozta haza a fertőzést.

Azonban tudunk kell, hogy ez gyakori tévhit, ugyanis a hüvelygombát és a bakteriális vaginózist sokkal inkább a higiénés szokások, valamint a hormonális változások válthatják ki. De mik is ezek? Az alábbiakban felsoroljuk a legjellemzőbb okokat, hogy hüvelyfertőzés esetén lássuk a teljes képet és esetleg azt is, hol és mikor történhetett meg a baj.

Stresszes életmód

A stressz szervezetünk minden területére kihat. A hosszan tartó feszült állapot olyan hormonokat szabadít fel a szervezetünkben, amelyek más irányba terelik az immunrendszerünk működését. Így könnyen előfordulhat, hogy a tartós stressz felborítja a hüvelyflóra érzékeny, jótékony hatású baktériumokból és tünetet nem okozó gombákból álló egyensúlyát és kialakul bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés.

Rossz higiéniás szokások

A női intim terület roppant érzékeny, így a legkülönfélébb külső hatások is felboríthatják az egészséges működését. Nem kell talán ragoznunk, hogy a rossz higiéniás szokások között szerepel az intim terület helytelen törlési iránya (akár tisztálkodáskor is) vagy a helytelen mosdóhasználat (különösen a nyilvános wc-knél, ahol mindig fokozottan kell ügyelnünk arra, mihez és hogyan érünk hozzá). De ugyanitt említhetnénk a rossz anyagú fehérneműket, tangákat is. Viszont a túlzásba vitt intim higiéniának is megvannak a veszélyei, a hüvelyöblítés szintén felboríthatja a hüvely normál flóráját.

Menstruáció

A hüvelyfertőzés egyik leggyakoribb kiváltó okai között szerepelnek a hüvelyi környezeti változások, amelyek között kiemelt szerepet kap a menstruáció. A (menstruációs) vér kémhatása ugyanis lúgos, a hüvelyé normális körülmények között savas. Ha azt vesszük észre, hogy a hüvelyfertőzés rendszeresen, sőt, akár ciklikusan tér vissza, akkor előfordulhat, hogy a menstruációnkkal van összefüggésben. Ebben az esetben keressük fel mihamarabb nőgyógyászunkat, a kezelés megkezdéséig pedig még fokozottabban ügyeljünk az egészséges intim higiéniás szokások betartására.

Terhesség

A női szervezet esetében a terhesség jár a legnagyobb hormonális változással, amely könnyen felboríthatja a hüvelyben található jótékony Lactobacillusok és gombák egyensúlyát. Amennyiben a hüvelyfertőzés várandósság idején jelentkezik, sürgősen keressük fel nőgyógyászunkat! Az intim probléma ugyanis a babavárás idején fokozottan veszélyes, ugyanis felszálló fertőzésekhez vezethet, amely rossz esetben koraszülést idézhet elő.

Antibiotikum-kúra és bizonyos krónikus betegségek

Az antibiotikum nem éppen a legveszélytelenebb gyógyszerek egyike. Egyrészt a túlzásba vitt szedése antibiotikum-rezisztenciához vezethet, vagyis a megcélzott kórokozó ellenállóvá válhat rá, így amikor a legjobban szükségünk lenne a hatóanyagaira, akkor már lehet, hogy hatástalan lesz. Másrészt a ma készülő antibiotikumok széles spektrumúak, így például egy felsőlégúti fertőzésre szedett gyógyszer nemcsak a kezelendő fertőzés kórokozóit pusztítja, de a hüvelyben jelen lévő, egészségünket fenntartó baktériumokat és gombákat is. Így az antibiotikum kúrát mindenképpen egészítsük ki probiotikummal, amely fenntartja az egészséges hüvelyflórát. A hüvelyfertőzést kiválthatja ugyanezen okokból kemoterápia és sugárkezelés, de akár a cukorbetegség melléktünete is lehet.

Szexuális élet

Cikkünket azzal indítottuk, hogy a hüvelyfertőzés nem egy nemi úton terjedő betegség. Mindazonáltal szexuális életünknek is lehet szerepe abban, ha észleljük magunkon a tüneteket. Ugyanis a kiváltó okok között szerepelhet a (szintén hormonális változásokat elindító) fogamzásgátló és a sűrű partnercsere is. A kezelés ideje alatt kerüljük az (óvszer nélküli) együttléteket, és párunkat is vessük alá vizsgálatnak, kúrának.

A legfontosabb, hogy amint tapasztaljuk magunkon a tüneteket, mielőbb keressük fel nőgyógyászunkat és vizsgáltassuk ki a problémát! Különösen igaz ez akkor, ha visszatérő hüvelyfertőzésről van szó, ebben az esetben számítsunk hosszabb gyógyulási időre. Ha nem kapunk azonnal időpontot orvosunkhoz, a vizsgálat idejéig van lehetőségünk arra, hogy patikában kapható teszt segítségével támpontot keressünk ahhoz, vajon bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzésről lehet-e szó, és a gyógyszerész tanácsát kérve el is kezdhetjük a kúrát az adott probléma kezelésére való vény nélkül kapható gyógyszerrel.

A cikk a Canesten forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.01.09.2020.2368

Forrás: egeszsegkalauz.hu