Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ügyeljünk a vaspótlásra, mert a vashiány számos problémát okozhat

Ügyeljünk a vaspótlásra, mert a vashiány számos problémát okozhat

A szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen a vas. Hiánya számos betegség kialakulásához vezethet, ezért mindig figyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű vas jusson a szervezetünkbe.

A vashiányt valamennyi szervünk megszenvedi

A vas a létfontosságú nyomelemek közé tartozik. Ha nem jut belőle elegendő a szervezetünkbe, akkor idővel vashiány, majd vérszegénység alakulhat ki. A vas elengedhetetlenül fontos a szerveink egészséges működéséhez, hiszen az oxigént szállító vörösvértestek hemoglobinjának nélkülözhetetlen alkotóeleme, de számos fontos enzimben is megtalálható. Hiánya az egész szervezetet megterheli, és idővel megjelennek a vashiány kellemetlen tünetei, mint például az állandó fáradtságérzés, a tartós fejfájás, a koncentrálási nehézségek, a sápadt arcbőr és a hajhullás.

A szervezetünk nem tud előállítani vasat, nekünk kell azt pótolni

Nem is gondolunk rá, de naponta veszítünk vasat: például a verejtékkel, a széklettel, de akkor is, amikor kihullik pár szál hajunk vagy körmöt vágunk. De nem csak a napi, normális vasvesztés kompenzálása miatt van szükségünk vasbevitelre. Vannak olyan életszakaszok, élethelyzetek, amikor a vasigényünk megnőhet, például, ha nehéz fizikai munkát végzünk, intenzíven sportolunk, netán szigorú diétát tartunk, továbbá várandósság és szoptatás idején, illetve, ha olyan betegségünk van, amely a vas felszívódását rontja. A vasat alapesetben táplálékkal tudjuk pótolni, ezért nagyon fontos, hogy egészségesen és változatosan étkezzünk. Állítsunk össze magunknak olyan étrendet, amely megfelelő mennyiségű húsfélét, belsőségeket, tejtermékeket, valamint friss zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz!

Milyen vaspótló készítményt válasszunk?

Ha a táplálkozással nem tudunk elegendő vasat bevinni a szervezetünkbe, akkor érdemes vaspótló készítményt használnunk. Olyan készítményt válasszunk, amely elegendő mennyiségű elemi vasat tartalmaz jól felszívódó formában, ugyanakkor biztonságos is, azaz túladagolása sem okoz gondot. Erre mindenképpen figyeljünk, mert nemcsak a vashiány, hanem a vas túladagolása is veszélyes lehet: hosszú távon cukorbetegséget, szívbetegséget és májzsugort is okozhat. A szupermarketekben kapható étrend-kiegészítők – mint például a pezsgőtabletták és szirupok – a vashiány kezelésére nem, legfeljebb annak megelőzésére, a táplálék vastartalmának kiegészítésére alkalmasak, mivel elenyésző mennyiségű vasat tartalmaznak. Ha vaspótló készítményt választunk, mindig figyeljünk az elemivas-tartalomra, és az egyéb összetevőket is nézzük meg, mert a kalcium és a magnézium gátolja, a C-vitamin pedig segíti a vas felszívódását. Mindezek miatt vaspótlás céljára érdemes inkább gyógyszerminőségű készítményt vásárolni a patikában.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához