Ezeket látta már?

Ennyire bíznak meg az orvosokban a magyarok

anamnézis, tünet, orvos, beteg, panasz, vizsgálat

A pandémia óta sokat változott a helyzet - derült ki egy friss kutatásból.

Világszerte a spanyolok tartják a legmegbízhatóbbnak az orvosokat. 71%-uk bízik meg orvosában. Hasonlóan nagyra értékelik az orvosokat Mexikóban (70%) és Hollandiában (69%) is. Az orvosokba vetett bizalom jelentősen csökkent több olyan országban, ahol a mutató 2019 és 2021 között nagymértékben nőtt. Magyarországon például az orvosokba vetett bizalom 21 százalékponttal csökkent 2021 és 2022 között, miután 2019 és 2020 között 19 százalékponttal nőtt. Hasonló a helyzet Lengyelországban is, ahol a bizalom tizenhat százalékponttal csökkent 2021 és 2022 között (55%-ról 39%-ra), miután 2019 és 2021 között 12 százalékponttal nőtt - derült ki az Ipsos kutatásából.

Jelenleg négy olyan ország van, ahol a lakosság kevesebb mint fele tartja megbízhatónak az orvosokat: Dél-Korea, Japán, Magyarország és Lengyelország. Ez 2021-ben csak egy országban, Dél-Koreában volt igaz.

Kevesebben bíznak meg a tudósokban

A tudósokban leginkább a kínaiak (71%), valamint a mexikóiak (70%) és a spanyolok (70%) bíznak. Legkevésbé a japánok tartják őket megbízhatónak (37%), őket követik a dél-afrikaiak (44%), a lengyelek (48%) és a dél-koreaiak (49%). Az előző évekhez hasonlóan a tudósok iránti bizalomban kisebb volt a mozgás, bár a lengyel, magyar és olasz lakosok (mindannyian -13%), valamint az Egyesült Államok (-9%) körében jelentős bizalomcsökkenés volt tapasztalható. Ezzel szemben Mexikóban a tudósokba vetett bizalom 2021 óta tíz százalékponttal nőtt.

A politikusokban és a reklámszakemberekben bíznak meg a legkevesebben

A korábbi évekhez hasonlóan a politikusok, a miniszterek és a reklámszakemberek tűnnek ki a legkevésbé bizalomgerjesztő szakmák közül. Idén a globális országátlag mindössze 12%-a ítéli megbízhatónak a politikusokat, míg a miniszterek esetében 16%, a reklámszakmai vezetők esetében pedig 18% mondja ugyanezt. Ezek a pontszámok összhangban vannak a tavaly mértekkel. A politikusok megítélése Peruban, Argentínában és Chilében a legalacsonyabb, ahol 10-ből körülbelül 8-an tartják őket megbízhatatlannak.

"A világjárvány időszakából kilépve a szakmákba vetett bizalom állapota nagyjából változatlannak tűnik. Bár továbbra is az orvosoké a világ legmegbízhatóbb szakmája, 2021-hez képest összességében enyhe csökkenést tapasztaltunk a bizalomban. Míg globális szinten ez éppen csak visszaviszi az e szerepkörökbe vetett bizalmat a pandémia előtti szintre, néhány országban, például Lengyelországban, Magyarországon, az Egyesült Államokban és Olaszországban jelentősebb csökkenést tapasztaltunk mind az orvosok, mind a tudósok iránti bizalomban.

Hasonló a kép azokkal a szakmákkal kapcsolatban is, amelyekben a világ a legkevésbé bízik: ezek a korábbi évekhez hasonlóan a politikusok és a reklámszakemberek. Összességében alig több mint minden tizedik ember gondolja úgy, hogy a politikusok megbízhatóak, és ez az arány még alacsonyabb Latin-Amerika nagy részén, valamint Magyarországon, Lengyelországban és Spanyolországban" - tette hozzá Mike Clemence, az Ipsos kutatója.

Ekkora a várólista Magyarországon a járóbetegellátásban - olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Ipsos