Ezeket látta már?

Ezzel a 7 tünettel jelzi a szervezete, ha túl sok vizet iszik

tenziós fejfájás tünetei, kezelése, fájdalo, stressz

Akkor is iszik, mikor nem szomjas? Nem biztos, hogy jót tesz vele.

Nem lehet egységes módszer alapján meghatározni, hogy kinek mennyi vizet kellene naponta inni. Általánosságban véve jó kiindulópont, ha valaki napi 8 pohár vizet iszik. Az ideális folyadékbevitel mennyiségét módosíthatja többek között a környezet, a testmozgás, az egészségügyi állapot, illetve a terhesség és a szoptatás - írja a webmd.com.

Mik a jelei annak, hogy túl sok vizet iszunk?

A túl sok víz nem tesz jót a szervezetnek, mert többek között megemelheti a vérnyomást és csökkentheti a pulzust. A túlhidratációra az alábbi tünetek utalhatnak:

  1. A vizelet színe

Ez egyik legjobb módja annak, hogy megállapítsuk, elég vizet fogyasztunk-e. A vizelet színe általában a halványsárgától a teaszínűig terjed. Ha a vizeletünknek halvány a színe, az biztos jele annak, hogy rövid idő alatt túl sok vizet ittunk.

2. Túl gyakori vizelés

Naponta 6-10 vizelés tekinthető normálisnak.

3. Akkor is iszunk vizet, amikor nem vagyunk szomjasak.

A szomjúság a szervezet válasza a kiszáradásra.

4. Hányinger vagy hányás, hasmenés

A túlhidratáltság tünetei hasonlíthatnak a kiszáradás tüneteihez. Ha túl sok víz van a szervezetben, a vesék nem tudják eltávolítani a felesleges folyadékot, ami könnyedén hányingerhez, hányáshoz és hasmenéshez vezethet.

5. Lüktető fejfájás egész nap

A fejfájás egyaránt jelezheti a folyadékhiányt és a kiszáradást is. A szervezetben lévő felesleges víz hatására a szervezet sószintje lecsökken, a sejtek pedig megduzzadnak. Ez érvényes az agysejtekre is, amelyek a túlhidratáció miatt a koponyához nyomódnak. Ez a nyomás okozza a lüktető fejfájást.

6. Izomgörcsök

A túl sok víz fogyasztása hatására csökken az elektrolitszint, amely izomgörcsökhöz vezethet.

7. Fáradtság, kimerültség

A túl sok víz fogyasztása miatt a vesék túl keményen dolgoznak, hogy eltávolítsák a szervezetből a felesleges vízmennyiséget. Ez olyan hormonreakciót hoz létre, amelytől stresszesnek és fáradtnak érezhetjük magunkat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Webmd