Ezeket látta már?

Harcban a ráncokkal - a hyaluronsav

2010.07.29. Módosítva: 2015.11.04.

Hyaluronsav (HA), kín a ráncoknak! Tájékozatlanságra vall, ha valaki azt gondolja, hogy a hyaluronsav csupán táplálék kiegészítő, vagy kozmetikai hatóanyag. Legyünk hát naprakészek!

A kollagénhez, elasztinhoz, és aminosavakhoz hasonlóan része ez a sav is része szervezetünknek. Leegyszerűsítve szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. A HA felelős a szövetek rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. A hyaluronsav a kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, biztosítva az adott szerv rugalmasságát és feszességét. Így van ez bőrünk esetében is.

Harcban a ráncokkal - a hyaluronsav

A szervezetben található mennyiség a "kórral" változik

De legalábbis a korral biztosan. Hiszen mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, a húszas évek kezdetén termelése csökkenni kezd, a negyven éves kor pedig vízválasztó szereppel bír. Ekkor a sav termelődése a felére csökken a szervezetben, hatvan éves korra pedig már mennyisége csupán 10%-a az eredetinek. Ezek alapján bizonyos, hogy az öregedés elleni harc egyik fő eszköze a hyaluronsav szövetekben való megőrzése, illetve a visszajuttatása a szervezetbe.

Kívül-belül hat?

Sok szakember szkeptikus a szájon át szedhető hyaluronsav hatékonyságát illetően. Elfogadják, hogy bizonyos állapotokon javít, de kétlik, hogy meghosszabbítaná az életet. A sebgyógyulást segítő és szövetregeneráló hatást azonban minden szakértő elismeri. Ha valaki mégis a szájon át történő alkalmazást választaná, tudnia kell, hogy az ilyen módon bevitt hyaluronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet fokozni.

A szintetikus C-vitaminok és a nikotin viszont csökkentik a szervezet HA szintjét. A kozmetikai ipar is felfedezte már a csodaszert, így számos termékben megtalálható, még akkor is, ha hatása külsőleg nem számottevő.

Puha bőr 80 évesen

Kevés embernek adatik meg, hogy idős korára sem alakul ki pigmentfoltja, vagy szeplője. Egy japán faluban azonban ez a megszokott. Yuzurihara-n az öregemberek bőre olyan sima, akár a kisgyermekeké. Dohányoznak, nem használnak fényvédő krémet, és alig hallottak drága kozmetikai termékekről. A bőrrákot is csak messziről ismerik. Fiatalságuk titka a táplálkozásban rejlik. Ők ugyanis olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy rizs helyett a japán édesburgonyát, a satoimot termesztik és eszik, ami serkenti a szervezet hyaluronsav termelését.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Szerző: Sántha Dorottya

Forrás: Napidoktor