Ezeket látta már?

Így tudja megkülönböztetni a vadmacskát a házi macskától

házi macska vadmacska kisállatok egészsége állatok macska

Első ránézésre nehéz megkülönböztetni egy házi macskát egy vadmacskától, gyakran kereszteződnek is.

Egyre kevesebb a tiszta állományú európai vadmacska, ami az őshonos alfaj eltűnését is eredményezheti a közeljövőben. A vadmacska különböző típusú élőhelyen megél, de főleg a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket és bozótosokat kedveli. 4-6 kilogramm súlyú, éjszakai állat, félénk és óvatos, messzire elkerüli az embereket, magányosan él.

Összeszedtük, melyek a legfontosabb és legszembetűnőbb különbségek egy vadmacska, és egy házi cirmos cica között.

  • Tarkó: itt egy négy vonalból kirajzolódó minta látható, melyek a házi macskánál általában párhuzamosak, a vadmacskánál nem.
  • Színek: a vadmacska általában szürkés vagy sárgásbarna cirmos (ezt hívjuk vadas színnek), a házi macskák sokkal szürkébbek. A vadmacskák bundájában kisméretű fehér foltok fordulhatnak elő a köldöknél, a torkon vagy a mellkason, a házi macskáknál viszont egyéb helyeken is. A vadmacskák álla fehér, orra általában rózsaszín, szemük sárga, talppárnáik feketék. Ágyékszőrzetük jellegzetes vörösesbarna, amely a combok belső felére és a faroktőre is felfut.
  • Csíkok: a vadmacskán általában 8-11 sötét csík húzódik, mellső mancsán hangsúlyos 2 szalaggal, hátsó lábain 4-7 erős fekete lábszalag látható
  • Farok: a vadmacska farokmintázata nagyon jellegzetes, maximum 5-8 teljesen zárt farokgyűrűvel rendelkezik, ezek elkülönülnek egymástól. A farok lekerekített, fekete bunkóban végződik, ezzel szemben a házi macska farka vége hegyes és sokféle szalag lehet rajta. Leginkább a farka alapján tudjuk megkülönböztetni a házi macskától.
  • Háti vonal: a vadmacskáknál négy sötét homlokcsík a tarkó után egy háti vonalban egyesül, mely nem éri el a farokgyűrűket, a házi macskák hátvonala pedig továbbfut a farok mentén és összeköti a farokgyűrűket
  • Fej: egy különálló és két összekapcsolódó fekete pofacsík található a vadmacskák fején. A hibrideknél a farok kinézete inkább a házi macskáéra emlékeztet.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012-ben pedig fokozottan védetté nyilvánították. Eszmei és természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire kell figyelni idős macskánál? Ezt a 7 tanácsot fogadja meg!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

macska

Forrás: turistamagazin
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához