Ezeket látta már?

A nyár legnagyobb veszélye: ismerje fel a hőguta jeleit kutyáján

hőguta jelei kutyánál forróság kánikula nyár

A kutya bőrén nincsenek izzadságmirigyek, így nem tudja lehűteni a testét.

Az egészséges kutya testhőmérséklete 38-39 C-fok. Mivel a kutya a hőmérséklet leadás nagy részét a testéhez képest kicsiny nyelvfelületén keresztül végzi, így a kánikulában teste igen hamar felmelegedhet. A bőrében lévő izzadságmirigyek mennyisége csekély, ezért érdemben nem tudja a testhőmérsékletet változtatni. Mivel a fehérjék szerkezete 41 C-fok felett visszafordíthatatlanul elkezd felbomlani, így a biztonsági tartomány a kutyáknál mindössze néhány fok.

Veszélyhelyzetek és megelőzés

A sokak által ismert, klasszikus veszélyhelyzet a napon, zárt autóban „felejtett” kutya. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy pár percre se hagyjunk magára semmilyen élőlényt nyáron a kocsiban! Se gyereket, se kutyát. Tűző napon az autó belső hőmérséklete percek alatt egy szaunához lesz hasonló, így akár egy rövid bevásárlás végén is menthetetlen állapotban találhatjuk kedvencünket. Ha árnyékban parkolunk, és kissé lehúzott ablakoknál „elugrunk” valahová, ne felejtsük el, hogy a nap, így az árnyék is, vándorol, tehát egy elhúzódó ügyintézésnek szintén végzetes következményei lehetnek.

A mozgás is növeli a testhőmérsékletet, így nagy melegben kerüljünk mindenféle aktivitást. Kutyaiskolát, kutyasportot, futtatást csak a hajnali, vagy esti órákra időzítsünk.

Nagy melegben a kutyának mindig legyen hűvös helye, ahová behúzódhat a hőség elől, továbbá mindig legyen előtte friss víz. Ha van a lakásban klíma, vagy ventilátor, használjuk folyamatosan.

Ne felejtsük el, hogy az idős, a rövid fejű (bull-típusú), a szívbeteg, és az elhízott kutyák fokozottan érzékenyek a hőségre! Így rájuk még a szokásosnál is jobban ügyeljünk.

Melyek a hőguta tünetei kutyáknál?

  • szapora, ziháló lihegés
  • bágyadtság
  • nyálzás
  • kitágult pupillák
  • habzó orr
  • forró testfelület.

Elsősegélynyújtás hőguta esetén

Ha megtörtént a baj, természetesen a kutyát azonnal vigyük hűvös, árnyékos helyre! Bőven locsoljuk hideg vízzel! Ha van kéznél, ventillátorral hűsítsük, ha nincs, vizes törölközővel /ruhával legyezzük, hogy hűvös légáramlatot keltsünk. Nyak, fej, belső comb tájékára helyezzünk jeges tömlőt, vagy akár valamilyen mirelit terméket. Ha magánál van az eb, folyamatosan itassuk. És természetesen: azonnal vigyük állatorvoshoz!

Ne próbáljuk a kutyát extrém hideghatásnak (jeges vízbe helyezés, hűtőszekrény) kitenni, mert ezzel csak sokkot okozunk, ami halálhoz vezet.

"Sokszor a hőgutát kapott állatokat már nem lehet megmenteni – ez a folyamat előrehaladottságától, és az állat általános állapotától függ. Legfontosabb tehát a megelőzés, de a bajba jutott állat megmentéséért is kövessünk el mindent!" – mondja dr. Szepes Orsolya, a Boxi Állatorvosi Rendelő vezető állatorvosa.

Figyeljünk a forró aszfaltra

A kánikulában gondoljuk arra is, hogy az aszfalt, amin mi cipőben, papucsban járunk, igencsak felforrósodhat. Amikor a levegő hőmérséklete 35 C-fok, az aszfalt 55 C-fok is lehet, ami komoly égési sérüléseket okozhat kedvencünk mancsán.

Ha kedvencünk sántít, gyakran nyalogatja a lábát és a talppárnái elszíneződtek, égési sérülésre utalhat. Ezt a fájdalmas sérülést a lehető legrövidebb időn belül kezelnünk kell, vigyük mielőbb állatorvoshoz. Használjunk sebgyógyító, hámosító kenőcsöt, de ügyeljünk rá, hogy kutyánk ne nyalogassa a sérült területet. Ha másképp nem tudjuk megakadályozni, használjunk védőgallért!

Így kerüljük el a nyári égési sérüléseket kutyáknál

  • Használjuk az 5 másodperces szabályt, így ellenőrizzük a járda hőmérsékletét: tegyük a tenyerünket a járdára 5 másodpercre és ha nem érezzük elviselhetetlenül melegnek, égetőnek, akkor biztonságos kutyánk számára is.
  • Ha lehet, inkább füvön sétáltassuk kedvencünket.
  • Kora reggel vagy este vigyük sétálni kutyánkat, kerüljük a déli hőséget.

Ne feledkezzünk meg a kóbor állatokról sem! Ha tehetjük, mindig vigyünk egy palack vizet magunkkal, hogy legalább megitassuk a legkiszolgáltatottabbakat!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kisállat útlevél: csak veszettség elleni oltással együtt érvényes, jó ha erről tud!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Boxi Állatorvosi Rendelő
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához