Ezeket látta már?

Időjárás, fronthatás ma

Időjárás szombaton: kirándulásra alkalmas idő lesz, de az allergiás tünetek erősödhetnek

időjárás

Szombaton nem érvényesül markáns fronthatás, csak enyhe tünetek jelentkezhetnek a fokozottan érzékenyeknél. De a fejfájósok nem pihenhetnek!

Szombaton a napsütést fátyolfelhők és gomolyfelhők is zavarhatják, de ezekből számottevő csapadék nem alakul ki. Az északnyugati szél élénk lesz. 23, 28 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Frontmentes szombat

Szombaton ismét pár napos frontmentes időszak kezdődik, a záporok, zivatarok is megszűnnek. Ugyan változóan felhős lesz az ég, a melegedést ez nem akadályozza, délután igazán kellemes hőmérsékletekre számíthatunk. Ezt követően napról napra egy fokot emelkedik a hőmérséklet.

A pénteki hidegfront szombat hajnalban, délelőtt kissé még érezteti hatását, elsősorban a fokozottan érzékenyek tapasztalhatják a hatásait:

  • enyhébb görcsös fejfájás,
  • izomgörcsök
  • hasi panaszok is jelentkezhetnek,
  • majd délután már a fáradékonyságnak és a dekoncentráltságnak juthat főszerep *

Szombaton nem érkezik front hazánk térségébe, és amennyiben nem tartozik a fokozottan érzékenyek körébe, akkor nem is tapasztalhat erős panaszokat. Több órára kisüt a nap, habár változó mennyiségű felhőzet is lesz az égen. Csapadék kialakulásának minimális az esélye.

Alapvetően igaz, hogy ezen a napon nem lesznek nagyon intenzívek a panaszai, sőt, észreveheti, hogy az előző napokhoz képest pedig jelentősen javul a munkavégző- és a fizikai teljesítőképessége is. Most bátran belefoghat nagyobb erőfeszítést igénylő feladatokba is, és egyébként is jellemző lesz a jobb kedélyállapot, hangulat. Megszűnhet az esetleges vérnyomás-ingadozása is.

Migrén és puffadás jelentkezhet az átlagnál érzékenyebbeknél

De, ha az átlagnál érzékenyebben reagál az átlagosnál tartósan magasabb hőmérsékletű időre, akkor előjöhet a migrénje, és kissé fáradékonyabb is lehet a megszokottnál, illetve koncentrálási problémákat is tapasztalhat. Emellett felerősödhetnek az emésztési problémái, itt most elsősorban a puffadásra kell gondolni.

Szabadtéri tevékenységek: Kiváló alkalom nyílik a kinti programokra, legyen szó akár kerti munkákról, akár kirándulásról vagy sportolásról. A hőérzet kellemes, de időnként az élénk szél 1-2 fokkal csökkentheti az érzett hőmérsékletet.

Magas lesz UV-sugárzás és a pollenkoncentráció

UV-sugárzás: A napsütés jótékony hatással van az immunrendszerére is, érdemes minél több időt a szabadban töltenie. Arra azonban ügyeljen, hogy a déli órákban igen veszélyes az UV-sugárzás, többfelé elérheti akár a 6-os, erős fokozatot is. Magas faktorszámú naptejjel védje saját és gyermekei bőrét is; jó tanács, hogy árnyékban is lehet barnulni, ezzel elkerülhető a napégés veszélye.

Pollenhelyzet: Az allergiahelyzetben fokozatos, gyors romlás várható. Ebben az időszakban a pázsitfűfélék és a tölgy okozhatják a legtöbb és legintenzívebb panaszt: erre érzékenyként orrfolyást, szemviszketést, könnyezést tapasztalhat – mindenképpen kerülje most a tejtermékek fogyasztását. Hasznos, ha gyakrabban porszívózik, és a lakást is csak a reggeli, vagy a koraesti órákban érdemes átszellőztetni.

Légszennyezettség: A levegőminőség jó, de kissé romlik.

Ha frontérzékeny, ezekről is tudnia kell:

**Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: meteoklinika