Ezeket látta már?

Így segítheted tanárként súlyosan beteg tanítványaidat

tanár, iskola, betegség, segítség

Szívbetegség, cukorbetegség, epilepszia - az iskoláskorú gyerekek körülbelül 15 százalékát érintik hosszú távú betegségek, amelyek kihatnak tanulmányaikra és társas kapcsolataikra.

A tartósan beteg gyerekekkel foglalkozó KórházSuli most megjelent kiadványában pedagógusoknak és szülőknek nyújt segítséget abban, hogyan támogathatják a beteg gyerekeket.

Mit tegyen egy pedagógus epilepsziás roham esetén? Miért küzdenek figyelem- és memória zavarokkal a daganatos betegségből gyógyulók és mi lehet segítség számukra? Hogyan tud a pedagógus abban segíteni, hogy a kezelések ideje alatt is az osztályközösség részének érezze magát a gyógyuló gyerek? Hogyan tudja megkönnyíteni a visszatérését és visszafogadását?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a KórházSuli most megjelent, Kórházból suliba című kiadványa. A krónikusan beteg gyermekek tanulását és iskolába visszatérését segítő KórházSuli az egyik együttműködő partnerének, az ausztrál Ronald Mcdonald House Charities kiadványát ültette át magyar viszonyokra a Bethesda Gyermekkórház szakembereinek közreműködésével.

A krónikus betegséggel élő gyermekeknek ugyanis nemcsak speciális egészségügyi igényeik, hanem oktatási- , pszichológiai- és szociális nehézségeik is vannak. Ezek a kihívások a gyermek családját, barátait és iskolai közösségét is érinthetik.

A módszertani kiadvány egy fontos nézőpontot hoz be a köztudatba, mégpedig a betegség tágabb értelmezését: különös figyelmet kell fordítani a másodlagos károsodásként esetlegesen kialakult neurokognitív hátrányokra, a szomatikus nehézségekre, a szociális tér beszűkülésére és a mentális problémákra.

A Kórházból suliba kiadvány segédkezet nyújt a pedagógusoknak és megkönnyíti munkájukat a betegségek és tünetek nagyon gyakorlatias bemutatásával, valamint a konkrét teendőkkel. Mindez azt szolgálja, hogy a súlyosan beteg gyerekek tanulási teljesítménye javuljon, a betegsége alatt is az osztályközösség részei maradjanak és könnyebben visszailleszkedjenek az iskolába.

“Az elmúlt 8 tanévben 1500 beteg diák tanulását támogattuk. Tapasztalataink szerint a pedagógusok, iskolai közösségek nem rendelkeznek elegendő információval a megfelelő segítségnyújtáshoz. A KórházSuli fontos küldetése a témakörben megszerzett módszertani tudásunk megosztása, hogy minden tartós gyógykezelés alatt álló gyermek megfelelő támogatást kapjon ahhoz, hogy gyógyulása után vissza tudjon térni a betegség előtti életébe. A Kórházból suliba kiadvány ehhez nyújt szakmai segítséget a szülőknek és pedagógusnak.” - mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

A pedagógusokat segítő kiadvány segíti a gyakorlatban is megvalósítani azt az új, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kibocsátott irányelvet mely rendezi a tartós gyógykezelés alatt álló gyerekek oktatását. A kiadványt a tankerületek mellett számos iskolának megküldik, valamint letölthető a KórházSuli honlapjáról.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához