Ezeket látta már?

Gyerekeknél kell tartani a fogászati altatástól? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

fogászat, altatás, gyerek, fogfájás

Tisztelt Orvosok, kell tartani a fogászati altatástól? Igaz, hogy az altatás károsíthatja a fejlődő agyat és később tanulási nehézségeket és memóriazavarokat okozhat?

Kisgyermekkorban inkább altatást vagy nevetőgázt ajánlanának fogászati beavatkozáshoz? Melyiknek van kisebb kockázata?

(A nevetőgázt ismeretlen színtelen folyadékkal kombinálnák aminek a nevét egyelőre nem árulták el. Egy fecskendőbe szívta fel az orvos a gyermek 12.5 kg-os testsúlyának megfelelő 2.2 ml-es mennyiséget.)

Háromból két fogorvos altatásos beavatkozást javasolt, a harmadik pedig a kezembe nyomott egy fecskendőt hogy itassam meg a gyerekkel a tartalmát fél órával a beavatkozás előtt amitől ellazul és jókedvű lesz és nevetőgázzal kombinálva megpróbálja a szükséges beavatkozást. Amiről egyébként nem tudjuk hogy mi, mert röntgent se akarnak csinálni teljesen éber állapotban. Az is lehet hogy kedden délután amikor fájdalomra panaszkodott egy falat előrecsomagolt gluténmentes pirítós sértette fel az ínyét, mert se azelőtt se azóta nem panaszkodott fájdalomra. Én nem látok semmit a fogán, de valószínűleg az orvosok igen.

Az altatásnak is - mint minden más orvosi beavatkozásnak - van rizikója, mely szerencsére jelen korban már nagyon minimálisra csökkent. Az orvos csak abban az esetben javasolja az altatásos beavatkozást, amikor kimondható, hogy a beavatkozás + altatásból származó kockázat jelentősen kisebb, mint a beavatkozás elmaradásból származó kockázat.

Jelenleg intenzív kutatások ellenére nem tudjuk, hogy a fejlődő agyat mennyiben befolyásolja egy-egy altatás. Állatkísérletek szerint lehetnek hosszú távú hatásai a gyakori és hosszú altatásoknak, ha azok a fejlődő agyat érintik. Emberek esetében ezt kb. 2-3 éves korban húzzuk meg, ugyanis addig intenzív az agysejtek közötti kapcsolatok kialakulása, melyet az altatószerek esetlegesen befolyásolhatnak. Így minden tervezhető halasztható beavatkozást (pl. szépészeti gondok) 2-3 éves kor után szoktunk elvégezni.

A módszer kiválasztásában hagyatkozzon a bódítást / altatást végző kollégára. Ő tudja legjobban, hogy pontosan mit szeretnének elvégezni, mennyi ideig tart, milyen lehetőségei vannak, miben van a legnagyobb gyakorlat és ő látja, hogy gyermeke mennyire tud ott kooperálni.

A midazolam egy rutinszerűen (még altatás előtt is sokszor) használt nyugtatószer, mely a legtöbb gyermek és felnőtt esetében valóban egy nyugodt, ellazult vagy akár aluszékony állapotot hoz létre átmenetileg. Utána pár órán keresztül mindenképpen folyamatos szülői felügyeletet igényel a gyermek, és nem javasolt aznap intenzív mozgás (mászókázás a magasban például).

A propofol a leggyakrabban alkalmazott altatószer mind gyermeknél, mind felnőttnél. Valóban nyugodt alvást és kellemes ébredést biztosít.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához