Ezeket látta már?

Az emberhez való kötődés vajon csak a kutyákra jellemző? Itt a kutatók válasza

kutya ember kötődés társállat kutatás

A kutyák hasonlóan kötődnek a gazdájukhoz, mint a gyerekek az édesanyjukhoz.

A családi kutyák gazdához való kötődését régóta különlegesnek és egyedülállónak tartjuk. Etológiai szempontból kutya és gazda függőségen alapuló szociális kapcsolata funkcióját tekintve hasonló az anya és kisgyermeke közötti kapcsolathoz.

Más fajok hogyan kötődnek az emberhez?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legutóbb emberi környezetben intenzíven szocializált malacoknál vizsgálták, vajon náluk is kialakul-e hasonló kötődés. “Azt már sok tanulmány igazolta, hogy a kutyák kötődnek a gazdájukhoz, az viszont nem világos, hogy más fajok esetében is megfigyelhető-e ez a jelenség – magyarázza Paula Pérez Fraga, az ELTE Neuroetológiai Kutatócsoport munkatársa. – A kutyákhoz hasonlóan a törpemalacok is csoportosan élő és rendkívül szociális állatok, és ha társállatként tartják őket, a kutyákhoz hasonló szerepet töltenek be az emberi családokban. Ezért jó modellfajok a családi kutyákkal való közvetlen összehasonlításhoz.”

Mi a kötődés?

Ahhoz, hogy egy társas kapcsolatot „kötődésnek” nevezhessünk, meg kell felelnie néhány objektív kritériumnak, például új környezet felfedezésekor vagy veszély esetén a kötődő egyednek a gondozót kell „biztonságos menedékként” használnia. A kötődés nem egyedek közti szeretetet, hanem biztonságot adó, függési kapcsolatot jelent.

A kutatók az úgynevezett „Idegen Helyzet Teszt” segítségével hasonlították össze a fiatal családi törpemalacok és kutyák viselkedését a gazdájuk és egy idegen jelenlétében, illetve szeparációban. Számos előző kutatás eredményét megerősítve, a kutyák ebben a vizsgálatban is a kötődési kritériumoknak megfelelően viselkedtek, míg a törpemalacok az ismeretlen helyen nem a gazdánál keresték a biztonságot.

“Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a háziasítás és az emberrel való korai érintkezés önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a társállatokban megjelenjen a humánanalóg kötődési rendszer – magyarázza Gábor Anna, a kutatócsoport munkatársa, a Scientific Reports-ban megjelent tanulmány első szerzője. – Épp a kutyák háziasítási folyamatának egyedi jellege, az együttműködésre és az embertől való függőségre irányuló szelekció lehet a kulcstulajdonság az emberhez való kötődés kialakulásában.”

A malacok nem kötődnek a gazdájukhoz, csak a kutyák:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kiderült: a kutyák jóval többet értenek az emberi beszédből, mint amennyit mutatnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kötődés

Forrás: ELTE Etológia Tanszék
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához