Ezeket látta már?

Mikor érdemes ivartalanítani a kuytákat, macskákat?

kutya macska társállat ivartalanítás állatorvos

A gazdik nagy része bizonytalan, ha kutyájuk vagy macskájuk ivartalanításáról van szó.

A tavasz beköszöntével az állatokban olyan hormonváltozás jön létre, amelynek következtében átmenetileg megváltozik magatartásuk, kóborolni kezdenek, a hímek összetűzésbe keverednek társaikkal, a nőstény kutyák és macskák pedig vemhesek lesznek. A kis jövevényeknek azonban nem minden esetben örülnek a gazdik. Éppen ezért a felelős állattartók, akik már nem szeretnék, hogy állatuknak ismételten kölykei szülessenek, ivartalaníttatják kedvenceiket.

Néhányan még mindig azt hiszik tévesen, hogy kedvencüknek egyszer vemhesnek kell lennie az életében, "meg kell tapasztalnia, milyen az anyaság". A kutyák és macskák egészségét szem előtt tartva, dr Szepes Orsolya, a Boxi Állatorvosi Rendelő vezetője segít a tévhitek eloszlatásában.

Mi az ivartalanítás?

Az ivartalanítás vagy sterilizáció egy mesterséges orvosi beavatkozás. Az ivartalanítás fő célja a rendszeresen jelentkező ivarzások és nem kívánatos párzások megelőzése. A véletlen párzások eredményeképpen a kidobott, kóbor állatok száma oly mértékben nő, amivel az állatvédő egyesületek és menhelyek képtelenek lépést tartani. Noha a gyógyszeres fogamzásgátlás, illetve vetéltetés is megoldható, ezek a beavatkozások a kutyák – macskák (és részben a tulajdonosok) számára sok kellemetlen mellékhatással járhatnak. A kutyák-macskák műtéti ivartalanítása nehéz döntést jelent a tulajdonos számára, pedig a nem tenyésztési célból tartott egyedek ivartalanítása hasznos mind az állat, mind a gazdája számára.

Mit jelent az ivarzás?

Szuka kutyáknál az ivarzást tüzelésnek nevezzük, ami rendszerint hathavonta következik be. Nem kóros, ha ritkábban (például évente egyszer) vagy gyakrabban jelentkezik, de fontos, hogy időben és szabályszerűen következzen be. A tüzelés kb. 2-3 hétig tart, melynek végén egy pár napig fogamzó-képes a szuka, ekkor a vérzés már alább hagy és magához engedi a kant. A kutyák ösztönlények, tehát ha kell, évente kétszer is felnevelnek egy almot, vagy életükben egyet, számukra ez sem lelkileg, sem biológiailag nem jelent többletet, vagy hiányt.

Nőstény macskáknál az ivarzás szezonális, a tavasztól őszig terjedő időszakban, körülbelül kéthetente fordul elő. A lakásban tartott macskák esetében ez a rendszeresség eltolódhat a megnövekedett fény és hőmérséklet hatására. Az ellésre ugyanaz vonatkozik, mint a kutyáknál.

Az ivartalanítás egészségügyi szempontjai

Az ivartalanítás nőstény állatoknál különösen az egészségük megőrzése érdekében fontos. A kutyáknál a méhgyulladások, különösen a gennyes gyulladások nagyon gyakoriak, és nem csak idős kutyáknál jelentkezhetnek. Ezeket az egyszerű méheltávolítással hatékonyan megelőzhetjük.

A másik „gyilkos” betegség, az emlőrák, három szukából kettőnél jelentkezik idősebb korban. Ezek kialakulására és növekedésére a női nemi hormonok erősen hatnak. A tumor kialakulásának valószínűsége a tüzelések számával nő, ezt sok megbízható tanulmány igazolja.

"Az egészségügyi okok mellett nem mellékes, hogy a kutyus környezetének is könnyebb, ha a fél évenkénti, három hetes macerától megszabadul" – mondja dr. dr Szepes Orsolya állatorvos.

Milyen mellékhatásai lehetnek az ivartalanításnak?

Az ivartalanítás esetleges mellékhatásai közé tartozik a női hormonok anyagcserére gyakorolt ​​hatásának elvesztése. Ez fokozottabb elhízáshoz vezethet olyan kutyáknál, amelyek egyébként is kevesebbet mozognak, mert az elfogyasztott táplálékot több zsírként raktározzák el. Az ivartalanított állatok táplálására nagyobb figyelmet kell fordítani, ez tény.

Egy másik lehetséges mellékhatás néhány állatnál az incontinencia kialakulása idősebb korban, amelyet hormonpótlással lehet kezelni.

Ezért is fontos az ivartalanítás

Nőstény macskáknál sem ritka a méhgyulladás vagy az emlőtumorok megjelenése. Az ivartalanítás azért is fontos, mert a lakásban tartott macskák gyakran zavaróan viselkednek a gyakori, intenzív hanghatások miatt. A kijáró macskák pedig évente többször is szülhetnek almot, ami nemcsak az anyának jelent terhet, hanem az így született macskakölyköknek is megfelelő otthont találni nehéz.

Kan kutyáink ivartalanítása különösen indokolt, ha viselkedésük ezt szükségessé teszi. Az agresszió és a szökési hajlam csökkentése érdekében jó megoldás lehet az ivartalanítás. Ezen kívül a kutyák korábbi éveiben a prosztata jóindulatú növekedése is problémákat okozhat, amit az ivartalanítás megelőzhet vagy enyhíthet.

Kandúr macskák esetében, ha kizárólag lakásban tartották, azok a környezetüket bűzös vizelettel jelölik meg, ami az együttélésüket elviselhetetlenné teheti.

A kijáró kandúrok könnyen elkaphatnak gyógyíthatatlan macskabetegségeket a sok verekedés és intenzív nemi élet miatt, és ezt a betegséget is terjeszthetik.

"Kedvenceink egészségének megőrzése mellett azonban az ivartalanítás állatvédelmi szempontból is kiemelten fontos! A felelőtlen állattartás a nem kívánt szaporulatok, az újabb és újabb hontalan, szenvedő állatok számát növelik. Az egyre növekvő számú állatvédő szervezet sem képes úrrá lenni a kóbor állatok hihetetlenül nagy számának problémáján az országban. Változtassunk tehát szemléletünkön kedvenceink ivartalanításával kapcsolatban" – hívja fel a figyelmet a doktornő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire kell figyelni idős macskánál? Ezt a 7 tanácsot fogadja meg!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Boxi Állatorvosi Rendelő
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához