Ezeket látta már?

Mikor és milyen oltásokat adassunk be kutyánknak?

kutya oltás vakcina veszettség ellen vírus

A kutyák veszettség elleni vakcinázását törvény írja elő. De van néhány egyéb ajánlott oltás is.

Kölyökkutyák oltási programja

A legfontosabb az úgy nevezett kölyökkori alapimmunizálás, amely megalapozza a legfontosabb fertőző betegségek elleni védelmet a kutyákban. Ez több oltást jelent egymás után, ami némi türelmet igényel kutyától és gazdájától is, mivel a kölyköt ez alatt még nem lehet sétáltatni.

Az oltásokat 8 hetesen kezdjük, túl korán nem szabad, mivel az anyai ellenanyagok az oltás hatóanyagai ellen is „megvédik ” a kicsit, tehát közömbösítik a hatóanyagot. 8 hetes kor után ez a védelem már olyan gyenge, hogy az vakcina hatása dominál.

Legelőször úgynevezett monovalens Parvovírus elleni oltást kapnak, majd 2 hét múlva ugyanezt ismételjük. Így érjük el a maximális védelmet ezen veszélyes, sokszor halálos betegség ellen. Ez azért is kiemelkedően fontos, mert a Parvovírus rendkívül ellenálló a környezeti tényezőkkel és a legtöbb fertőtlenítő szerrel szemben is. Tehát a szobafogság valóban indokolt, még, ha nem is találkozik a kölyök más kutyákkal.

A következő az úgynevezett „kombinált” oltás: Parvo, Szopornyica, fertőző májgyulladás (Adenovírus), Parainfluenza, Leptospirosis ellen. Hogy teljes legyen a védelem, ezt is megismételjük 2 hét múlva. Bizonyos alkotói miatt ajánlott ezt is évente ismételni. Igen nagy jelentősége van, annak ellenére, hogy nem kötelező oltás, de a kutyák egyre nagyobb és folyamatosan emelkedő száma miatt ezen kórokozók terjedése sokkal könnyebbé válik városainkban. Ajánlatos tehát nem megfeledkezni az ismétléséről.

Veszettség elleni oltás

A veszettség elleni oltás Magyarországon három hónapos kortól kötelező és egy éves koráig kétszer kell megkapnia a kutyának, majd évente egyszer kötelességünk beadatni kedvencünknek. Mivel a veszettség úgynevezett zoonózis, tehát az állatok az embert megfertőzhetik ezzel a halálos betegséggel, erre különösen nagy figyelmet kell fordítanunk! A város széli, erdei séták mindenképpen kerülendők, a még oltatlan ebekkel!

Ezek az ajánlott oltások

Az ajánlott oltások közül érdemes megemlíteni a Lyme kór elleni oltást, melynek a kullancsok számának drasztikus emelkedése miatt egyre nagyobb a jelentősége. Hangsúlyozni kell, hogy a Lyme kór jelenleg még igen ritka betegség, ami a klinikai tünetekben való megjelenését illeti, de amennyiben ez megtörténik, úgy rendkívül hosszú lefolyású és súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet. Az oltást az első évben ismételve adjuk, majd évente (inkább tíz havonta) egyszer.

Szintén hasznos az úgynevezett kennel-köhögés ellen vakcinázni kutyánkat. Ezt a kórképet egy vírus (Parainfluenza) és egy baktérium (Bordetella bronchiseptica) együttes hatása alakítja ki, amely így egy igen elhúzódó és súlyos szövődményekkel járó, erős köhögést okozó betegséget okoz.

"A közelmúltban tanúi lehettünk egy gyorsan terjedő járványnak, amely végigsöpört rendelőnk tágabb környékén. Igen ragályos, a terjedéséhez elég, ha kutyáink összeszagolnak. Kétféle vakcina létezik, az egyik, a már jól ismert oltási módszer, melyet két hét múlva megismétlünk, a másik, a tapasztalataim szerint igen hatásos, orrba cseppenthető oldat. Egyszer kell adni, majd évente ismételni" – ismerteti dr. Szepes Orsolya, a Boxi Állatorvosi Rendelő vezető állatorvosa.

Nemrég került piacra egy új fejlesztés, a Babesia canis vérélősködő elleni vakcina, mely a betegség katasztrofális méreteket öltő terjedése miatt hiánypótló volt. Tapasztalatunk azonban kevés ezzel a termékkel, a legveszélyeztetettebb helyeken élő kutyák számára azonban feltétlenül ajánlott.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért ne hagyja soha, hogy kutyája arcon nyalja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutya

Forrás: Boxi Állatorvosi Rendelő
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához