Ezeket látta már?

Mikor és hogyan fürdessük meg macskánkat? Itt az állatorvos válasza

macska cica fürdetés állatorvos kisállatok egészsége

A macskák nem rajonganak a vízért, néha mégis szükséges megfürdetni őket. Mutatjuk, hogy mikor muszáj fürdenie egy cicának, és azt is, hogy miként szerettethető meg vele a víz.

"A legfontosabb tanács, hogy a macskákat fokozatosan, kiskorától kezdve szoktassuk hozzá a vízhez. A kölyök korban kialakult szokásokra a macska is jól reagál, nem érzi korlátozónak azt. Viselkedjünk vele természetesen, alakítsunk ki a fürdetés köré egy rituálét, így elkerülhetjük a karmolásokat és harapásokat" – magyarázza dr. Varajti Attila, a Budai Állatorvosi rendelő szakállatorvosa.

Mikor fürdessük meg macskánkat és mikor ne?

Az egészséges cicák folyamatos nyalogatással tisztítják saját bundájukat, sőt, az egy alomból származó testvérek egymást is tisztogatják, egészen életük végégig. Ennek a biológiai folyamatnak köszönhetően, a macskákat tekinthetjük a világ egyik legigényesebb és legtisztább állatainak. Azonban mégis adódhatnak olyan alkalmak, amikor a fürdetéstől nem tudunk eltekinteni.

Bolhák, élősködők esetén

Amennyiben bolhát észlelünk kedvencünk testén fontos, hogy először keressük fel állatorvosunkat és kérjük ki tanácsát. A macska fürdetése bolhák esetén csak egy vészmegoldásnak tekinthető, amelynek hatása csupán ideiglenes. Hangsúlyozni kell, hogy a legfontosabb a prevenció, hogy kedvencünk elkerülje a bolhákat és a kullancsokat.

"Kullancsveszély esetén fürdetés előtt mindig alaposan nézzük át kedvencünk testét, mivel a kullancsokat nem szabad, hogy víz – különösen nem szappanos víz – érje, mivel ilyenkor a kullancs megfullad és a méreganyag a macska testébe jut. Fürdetés előtt távolítsuk el a kullancsot, és ezt követően is folyamatosan figyeljük az állatot. Érdemes az eltávolított kullancsot megtartani. A kullancs eltávolítása során figyeljünk saját egészségünkre is, hiszen a kullancs által terjesztett egyes megbetegedések az emberre is veszélyesek" – tájékoztat dr. Varajti Attila, állatorvos.

Sebek, gyulladások esetén

Ha kedvencünk testén gennyes, begyulladt hegeket, sebeket találunk, első gondolatunk ne az állat megfürdetése legyen, azonnal konzultáljunk állatorvossal. Az egyes sebfelszínek, elváltozások szappanos, langyos vízzel való kezelése ugyanis, esetenként több kárt tud okozni mint hasznot.

Az állat befogadásakor

Az állat családba való befogadásakor első utunk az állatorvoshoz vezessen. Térképezzük fel új kedvencünk egészségi állapotát. Ameddig ez nem történik meg, kerüljük azt, hogy közvetlen környezetünkbe, esetlegesen gyermekeink közelébe engedjük a macskát. Természetesen ez az óvintézkedés nem szívtelenség, hanem elővigyázatosság, hiszen az elhanyagolt egészségi állapotú macskák – főként akik az utcán éltek – rengeteg kórokozót terjeszthetnek. Az állatorvos tanácsait követve fürdessük meg az állatot és fogadjuk be családunkba.

Erős szennyeződés esetén (festék, olaj, vegyszerek)

Ebben az esetben mossuk át kedvencünk szőrét langyos vízzel, de semmi esetre se használjunk hígítót vagy más vegyszert. Alkalmazzunk kifejezetten macskáknak kifejlesztett, bőrbarát samponokat. Ha nem boldogulunk a folttal, azon a részen vágjuk le a macska szőrét.

Hogyan szerettessük meg kedvencünkkel a fürdetést?

Ha a cica felnőtt korában kezdtük a barátkozást a vízzel, akkor is haladjuk fokozatosan, lentől felfelé. Először vizezzük be csak a macska egyik tappancsát, majd fokozatosan a többit. Később állítsuk bele a zuhanytálcába vagy a kádba és hagyjuk, hogy megszokhassa a helyzetet. Fokozatosan egyre hosszabb időt szenteljünk a fürdetésre. A macskák hihetetlenül játékos állatok, próbáljuk meg számukra a fürdést is szórakozássá tenni, színes játékokkal, formákkal, vízsugarakkal.

Fokozatosság és szoktatás

A legnagyobb problémát azt szokta jelenteni, ha az állat fejét is víz éri. Legyünk ebben is nagyon fokozatosak és folyamatosan ügyeljünk arra, hogy a kedvencünk szemét ne érje víz. Próbálkozzunk az ujjunkkal csepegtetni a vizet, majd egy pohár segítségével is adagolhatjuk.

"A macska megfürdetéséhez nem kell különösebb indokot találnunk, azonban ne is essünk túlzásba. A macskák személyiségéből adódóan nem szeretik az irányítást, így minél kisebb korban szoknak hozzá a fürdetéshez, annál természetesebbnek tekintik azt" – magyarázza dr. Varajti Attila, a Budai Állatorvosi rendelő állatorvosa.

Hőmérséklet

Gyakran nem tudjuk mi is lehet a probléma a fürdéssel. Ilyenkor az első gondolatunk az legyen, hogy ellenőrizzük a víz hőmérsékletét. A macskák bőre nagyon érzékeny, ezért próbáljunk közepes, inkább a langyos hőmérsékletet választani.

Szárazra törlés

A macska bundáját mindig törölgessük át jó alaposan, teljesen szárazra egy puha törölközővel. Mellőzzük a hajszárítót, a hősugárzót vagy egyéb ötleteket. Fontos, hogy a macskának lehetőség szerint saját törölközője legyen, amit kizárólag csak az ő fürdetésére használunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az a taurin és miért olyan fontos a macskáknak?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Budai Állatorvos
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához