Ezeket látta már?

Mi az a taurin és miért olyan fontos a macskáknak?

taurin macska látás szívműködés kisállatok egészsége

Ha házi koszton él a cicája, erről jó, ha tud! Mi az a taurin, és miért kell annyira figyelni a pótlására egy gondos macskatartónak?

A taurin egy aminosav. A legtöbb aminosavval ellentétben – amelyek hosszú láncokba kapcsolódnak más aminosavakkal, hogy a normál testműködéshez szükséges különböző fehérjéket alkossák – a taurin szabadon található meg a test számos sejtjében/szövetében, valamint az epében, a máj által termelt és a bélrendszerbe kiválasztott emésztőfolyadékban.

Miért annyira fontos a macskáknak?

A taurin az esszenciális aminosavak közé tartozik, ami elengedhetetlen a macskák számára is. Csakhogy a macskák szervezete nem képes elegendő mennyiségű taurint szintetizálni más aminosavakból úgy, mint ahogy azt az emberek szervezete teszi. Valamennyi taurint elméletileg képesek előállítani, de az átalakításhoz szükséges enzim mennyisége olyan csekély a szervezetükben, hogy ha a táplálékuk nem tartalmaz elegendő taurint, a hiányállapot elkerülhetetlen.

A taurinhiány következményei

A taurinhiány klinikai tünetei lassan alakulnak ki, a tünetek megjelenéséig több hónap is eltelhet.

A taurinhiánynak a macskáknál súlyos következménye lehet. Az egyik ilyen betegség, a központi retina degeneráció (CRD). A taurin fontos szerepet játszik a pálcikák és csapok szerkezetében a szem retinájában, valamint az ideghártya mögötti csillogó rétegben, a tapetum lucidumban. A pálcikák és a csapok a különböző hullámhosszúságú fényt az agyba továbbított idegi impulzusokká alakítják, a tapetum lucidum pedig visszaveri a fényt a szemen belül - ezért is kiváló a macskák látása éjszaka. Ahogy ezek a struktúrák a taurin hiánya miatt leépülnek, a látás romlani kezd. A változások nem visszafordíthatók, de ha időben észrevesszük, a taurin pótlása megmentheti a macska még megmaradt látását.

Az 1980-as évek előtt a macskák esetében a dilatatív kardiomiopátia volt az egyik leggyakrabban diagnosztizált szívbetegség. A szív-izomsejtek gyengülése annak a következménye, hogy elegendő taurin nélkül a szívizom nem tud megfelelően összehúzódni, ami pangásos szívelégtelenséghez vezet. Azonban a kutatók rávilágítottak, hogy az étrend-kiegészítés (általában napi kétszer 250 mg taurin szájon át adva) visszafordíthatja a taurinhiány okozta dilatatív kardiomiopátiát, amennyiben ezt az állapotot időben diagnosztizálják.

A taurinhiány szaporodási zavarokhoz, a taurinhiányos anyamacskától született kiscicák gyenge növekedéséhez és emésztőrendszeri zavarokhoz is vezethet.

Mikor kell pótolni?

Ma már minden kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledel elegendő mennyiségű taurint tartalmaz, de a taurinhiány még napjainkban is kialakulhat, ha a macskákat házi készítésű táppal etetik. A taurin szinte kizárólag állati eredetű fehérjeforrásokban (hús, hal stb.) található meg. A macskák szervezete nem képes nagy mennyiségű taurint tárolni, ezért ha hosszabb ideig házi készítésű tápot szeretne etetni macskájával, adhat az állatnak taurin tartalmú táplálékkiegészítőt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit és mennyit egyen a macskám? Ezeket tanácsolja az állatorvos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: petmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához