Ezeket látta már?

Mobilok és rákveszély: headsettel a sugárzás ellen

2011.06.22. Módosítva: 2015.11.04.

A Jabra kézhasználat nélküli készülékei 800-szor kevesebb sugárzást bocsátanak ki, mint a mobiltelefonok.

A WHO nemzetközi rákkutató ügynöksége, az Interactional Agency for Research on Cancer (IARC) május végi jelentésében részletesen ismerteti a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás hatását. A kutatás szerint a mobiltelefonok használata megnövelheti bizonyos rosszindulatú agydaganatok kialakulásának esélyét. A kézhasználat nélküli készülékek azonban már ma is megfelelő alternatívát nyújtanak arra, hogy ne kelljen lemondani a telefonálásról úgy, hogy közben a rákos megbetegedés kockázata is minimalizálódjon.

Mobilok és rákveszély: headsettel a sugárzás ellen

Az emberek nem fogják idejük nagy részét azért fedél alatt tölteni, mert félnek a napsugárzás káros hatásától. Ugyanúgy nem fognak lemondani mobiltelefonjaik mindennapi rutinszerű használatáról a sugárzástól tartva, hiszen ma már több mint ötmilliárd előfizetést tartanak nyilván világszerte. Mi lehet a megoldás?

A headsetek használata 800-ad részére csökkentheti a sugárzást a mobiltelefonokhoz képest. A telefonok maximum 2 watt sugárzását rendkívüli mértékben csökkentve 0.0025 wattos maximum kibocsátást érhetünk el Bluetooth™-os készülék használata esetén, és nulla wattos kibocsátást a vezetékes eszközök segítségével. Jabra headsetek használatával a sugárzás csökkentése mellett sokszor még jobb minőségben is tudunk beszélgetni a másik féllel.

A Jabra, a kézhasználat nélküli megoldások vezető vállalata által támogatott új kutatás eredményei szerint* a potenciális kockázat ellenére az emberek nem nagyon aggódnak a sugárzás napi életükre gyakorolt hatása miatt. A válaszadók 25%-a szerint a sugárzás egyáltalán nem ad okot aggodalomra, míg 61%-uk válaszolta, hogy csak kissé vagy bizonyos mértékig aggódik. Megtudva, hogy a vezeték nélküli Bluetooth™ headset használata igazoltan csökkenti a mobilsugárzás kockázatát, a válaszadók 53%-a mondta, hogy ki fogja próbálni a kézhasználat nélküli eszközt.

"Az emberek aggódnak mobiltelefonjaik sugárzása miatt, de nem eléggé ahhoz, hogy beszüntessék azok használatát. Emellett azt sem tudják, hogy kézhasználat nélküli eszközökkel csökkenthető a kockázat – mondta Anne Raaen Rasmussen, a Jabra mobil üzletágért felelős alelnöke. – Tudatni szeretnénk, hogy a Jabra számos megfelelő alternatívát kínál a mobiltelefon-sugárzás mérséklésére, akár azoknak is, akik gyermekeik kitettségét kívánják csökkenteni."

Az IARC sajtóközleménye is headsetek használatát javasolta a kockázat csökkentése érdekében: "A jelenlegi kutatási eredmények alapján előfordulhat, hogy a mobiltelefonok hosszú távú és gyakori használata káros hatásokkal jár. Ezért fontos, hogy további kutatások folytatódjanak ezen a területen. Amíg nem áll rendelkezésre további információ, a kitettség csökkentése érdekében fontos az olyan pragmatikus lépések megtétele, mint a kézhasználat nélküli eszközök alkalmazása vagy az sms-küldés."

A felmérés módszertana

A felmérés megrendelője a Jabra, a felmérést végző szervezet a Lindberg International volt. Az eredmények online kérdőív alapján születtek, a válaszadók a Jabra 18-55 életkori csoporthoz tartozó 2518 ügyfele, hat különböző országban – az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Oroszországban és Japánban. A válaszadókat a mobiltelefonok és a kézhasználat nélküli eszközök használatáról, azok sugárzásával kapcsolatos tudatosságukról, aggodalmaikról és reakcióikról kérdeztük 2011 áprilisában. A hibahatár +/- 1.95%.

További információ itt: daniel.kollar(kukac)lwpk.hu

Forrás: Sajtóközlemény