Ezeket látta már?

Miért éppen Ausztria? Egészségügyi ellátás külföldön - 3. rész

Oltások és szűrések: miért élnek tovább az osztrákok, mint a magyarok? (videó)

Ausztria, szűrővizsgálat, oltás, mozgás, külföldi ellátás

Többet mozognak, egészségesebben táplálkoznak, gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra vagy több oltást kapnak? Utánajártunk, miért élnek átlagosan 6-7 évvel tovább az emberek Ausztriában.

Az EgészségKalauz új vodcast sorozatában a külföldi egészségügyi ellátásokról, szűrővizsgálatokról, oltásokról beszélgettünk Novák Lászlóval, a König & Novák Medical Concierge egyik alapítójával. A cégtől újabban egyre gyakrabban kérnek segítséget, eligazítást olyan magyarok, akik szeretnék igénybe venni az osztrák ellátást.

Oltási gyakorlat Ausztriában

Az osztrák oltási program sok tekintetben különbözik a magyartól.

„Azt tanultam meg a tanácsadóimtól, a professzoroktól és azt látom, és láthatjuk most már mi is a koronavírus harmadik évében, hogy az oltás az tulajdonképpen a gyógyításnak, az orvoslásnak az egyik csúcsa, és az egyik csúcsterméke, ha úgy tetszik. Az, hogy nem hunynak el milliók világszerte különböző rettenetes betegségekben, ma már ennek köszönhető” – emelte ki Novák László, aki szerint a magyar oltási rendszernek van nagyon sok előnye, de vannak hátrányai is.

„A szocialista rendszerből megörököltük a kötelező gyerekkori oltásokat, és éppen ezért nem fordul az elő, mint amikor a kislányomat vittem Bécsbe óvodába, ki volt írva, hogy a közösségben skarlátjárvány van. Nem akartam elhinni, azt hittem, hogy időutazáson veszek részt. Magyarországon ez a kötelező gyerekkori oltás miatt már nem fordulhat elő” – fejtette ki a szakember, majd hozzátette, hogy Ausztriában a gyerekek oltása részben önkéntes: tehát a szülők döntik el, hogy a beadatják-e az adott oltást vagy sem.

„Fontos, hogy aki nem oltatja be a gyerekét az ajánlott oltásokkal, az nem kap utána a családi pótlékot. Szerintem ebben a magyar rendszer jobb, mert szigorúbb. Azonban az baj, hogy 18 éves korban elengedi az emberek kezét. Elfelejtjük, hogy a gyerekkorunkban megkapott oltások 10-20 évvel később már egyáltalán nem védenek minket, és ezeket a sokszor súlyos fertőzéseket ugyanúgy el tudjuk kapni” – jegyezte meg Novák László.

Ausztriában hét olyan oltás van, amit élethossziglan, bizonyos időközönként ajánlanak. Ezek közé tartozik többek között a diftéria, a tetanusz, gyermekbénulás, az agyhártyagyulladás, a pneumococcus és a bárányhimlőt, valamint az övsömört okozó herpes zoster elleni vakcina.

Szűrővizsgálatok Ausztriában

Ausztriában a várható élettartam 6 évvel magasabb, mint Magyarországon pedig a szakember szerint több alkoholt isznak és dohányoznak. Azonban az osztrák társadalombiztosítás adja minden társadalombiztosítottnak kétévente az ingyenes szűrővizsgálatokat.

„A szűrővizsgálatoknak az a fő célja, hogy mindenki tisztába kerüljön avval, hogy milyen hajlamai vannak, milyen kockázatai vannak az életmódjának, és hogyan tud ezen változtatni. A másik a sport. Ha elfogyasztanak, ugyanannyi alkoholt Ausztriában, mint Magyarországon, az azután történik, hogy mondjuk bicikliztek három-négy órát, akár nyugdíjasok, akár családosok. Vagy síeltek két-három órát, és utána megállnak, megisznak két-három sört. Nálunk pedig a biciklivel elmegyünk a kocsmáig, letámasztjuk a biciklit és megiszunk három-négy töményet. És ez sem mindegy egyébként, hogy milyen formában fogyasztjuk az alkoholt, és milyen célból. Azt gondolom, hogy az aktivitás és a megelőzés együtt hozza ezt a nagy különbséget” – emelte ki a szakember.

Miért éppen Ausztria?

Ha érdekli, hogy Ausztriában milyen szűrővizsgálatokat érdemes elvégeztetni 40 éves kor felett, hogyan lehet kimutatni egy csepp vérből 33 genetikai eredetű betegséget, vagy miért fontos a székletteszt, nézze meg a teljes adást az EgészségKalauz YouTube-csatornáján.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz