Ezeket látta már?

Miért éppen Ausztria? Egészségügyi ellátás külföldön - 2. rész

Így veheti igénybe magyarként az osztrák egészségügyi ellátást

orvos, Ausztria, egészségügy, szűrővizsgálat, külföldi ellátás

Magyarként is gyógyulhatnánk akár a szomszédos Ausztriában, vagy más uniós országban - hogy miként, megtudhatja videósorozatunk második részéből.

Az EgészségKalauz új vodcast sorozatának második részében folytatjuk a beszélgetést a külföldi egészségügyi ellátásokról Novák Lászlóval, a König & Novák Medical Concierge egyik alapítójával. Cégüktől egyre gyakrabban kérnek segítséget, eligazítást olyan magyarok, akik szeretnék igénybe venni az osztrák ellátást.

A vodcast sorozat korábbi, első részét itt találja >>>

Nemzetközi biztosítás: ők vehetik igénybe

Többféle élethelyzetben merülhet fel a külföldi ellátás lehetősége. Az egyik ilyen, amikor valaki még fiatal és egészséges, de már gondol arra, hogy idősebb korában valószínűleg igénybe kell majd vennie valamilyen egészségügyi ellátást.

„Én első körben mindenképpen azt ajánlanám azoknak, akik még egészségesek, de gondolnak a jövőre, hogy érdemes kötniük egy nemzetközi biztosítást. Ennek az a lényege, hogyha a járóbeteg ellátást meg is oldja Magyarországon, de ha valami nagy baj van, és az illető azt mondja, hogy a lehető legjobb ellátást szeretné kapni a lehető legjobb orvostól. És teszem azt, hogy ez az orvos éppen Berlinben vagy Zürichben vagy Londonban aktív, akkor odamegyek, és a biztosító fizeti. Ennek a finanszírozási alapját meg kell teremteni, mert az ausztriai, svájci, német egészségügyi ellátás, világszínvonalú, de ennek az ára is az.” – emelte ki a szakember, majd hozzátette, hogy ilyen biztosítást 74 éves korig lehet kötni.

„Még ha vannak valakinek a múltból is egészségügyi problémái, de ha az illető alapvetően egészséges, nincsen akut krónikus, komoly problémája, akkor egy saját maga által az interneten kitöltött kérdőívvel egyébként becsatlakozhat egy biztosítóhoz, aki ezután visszajelez, hogy elfogadja tagnak vagy nem fogadja el tagnak. Az az összeg, amit megajánlanak a korosztálynak megfelelően, az ugyanannyi marad. Tehát tulajdonképpen azt kell mondanom, hogy egy átlagos, vagy az átlagosnál egy kicsit gyengébb egy állapotban lévő bármilyen állampolgár, bárhol lakjon és a világon biztosított tud lenni.” – jegyezte meg a szakember.

Novák László kiemelte, hogy amíg az ügyfél fizeti a díjat, nem mondja fel a biztosító a szerződést. Ez egy biztos garancia, mert várhatóan egyre több ellátást idősebb korban fogunk igénybe venni, tehát ha valaki csatlakozik mondjuk 45 évesen, akkor nem lesz az, hogyha 65-80 éves kora között, amikor valamilyen komolyabb egészségügyi problémája lesz, felmondják a szerződést.

Menedzserszűrés Magyarországon és Ausztriában

„Amit mi a tagjainknak ajánlunk, és amit teszünk minden nap, az az, hogy őrizzük meg az egészségüket, legalább olyan állapotban, amin most vannak. Ez egy komoly program, amelynek egy része az egészségügyi szűrővizsgálatok. Ennek Magyarországon már azt gondolom, hogy tradíciója van, és egy jól működő, bejáratott rendszer. Mi azt látjuk, hogy egy kissé felületes sajnos a vizsgálatok többsége. Például Magyarországon a menedzserszűrés az, ahol alapvetően mindig mindenkivel minden rendben van. Na most ez így nem állja meg a helyét. És ez akkor látszik, amikor valaki kijön Ausztriába, és egy kinti bécsi klinikán csináltatja meg ezt a szűrővizsgálatot, közel ugyanolyan áron. Csak sokkal alaposabban, sokkal felkészültebben, sokkal körültekintőbben megmondják azt, hogy ez mit jelent. Sőt, a megelőzésnél az egyik legfontosabb, hogyha már készül ma egy pillanatkép, és voltam három vagy négy éve, és ezt hasonlítsuk össze. Mert láthatók akkor már a trendek, hogy ma még rendben van, minden érték alatta van, de négy éve még jobb volt, de ha húzunk egy vonalat, ebből tíz év múlva mi lesz.” – fejtette ki Novák László.

Van, amikor azonnal mentőt kell hívni

A második kategória az, amikor valakinek már fájdalmai vannak, érez valamit, és szeretné ezt kivizsgáltatni.

„Az első és legfontosabb, amit én megtanultam a professzorainktól, az az, hogy ha valakinek valamije hirtelen, erősen elkezd fájni, akkor az ne találgasson, ne internetezzen, és ne a Facebookra írogasson ki, hogy ki, mit gondol erről, hanem azonnal mentőt kell hívni. Volt egy ügyfelünk, aki fölhívott, hogy őneki nagyon fáj az oldala, most már egy jó másfél napja. És egyre erősebb a fájdalom, és akkor ő beülne a kocsiba, és kijönne a pénzből, hogy gyorsan egy magánklinikán vizsgáltassuk ki. És akkor a fülemben volt az egyik tanácsadónknak a véleménye, hogy ilyen nincs, tehát nem szabad elindulni, mert lehet, hogy ki sem ér autóval. Tehát ez éppúgy lehet egy vakbélgyulladás, mint szívinfarktus.” – jegyezte meg a szakember, majd hozzátette sajnos általánosságban véve hiányzik belőlünk magyarokból, hogy komolyan vegyük a saját problémáinkat.

„Ha valakinek csak kisebb problémája van, akkor azt el kell mondanom őszintén, hogy Magyarországon is nagyon jó diagnosztikai központokat lehet már ajánlani. Nekünk is vannak ilyen kapcsolataink, és mi is ajánlunk. Nem kell mindenért azért Ausztriába rohangálni. Viszont az pénzbe kerül, ha gyorsan, magas színvonalú diagnosztikát akarok. Erre az embereknek el kell kezdeni félretenni pénzt és takarékoskodni, és lehet, hogy ki kell hagyni évente egy nyaralást, vagy ki kell hagyni egy komolyabb karácsonyi ajándékozást vagy bármit, de erre igenis el kell kezdeni az embereknek félretenni pénzt, ha baj van, legyen meg a fedezete, hogy kivizsgáltassuk.” – emelte ki Novák László, aki szerint ebben az esetben a kulcs a megfelelő orvos megtalálása itthon, és ha nincsen rá megoldás, akkor külföldön.

Egészségőr szerepben: "mi vagyunk a szög a széken"

Mit is jelent ez? Erről és még sok izgalmas és őszinte kérdésről szól a sorozat második része, amelyet itt tekinthet meg:

Miért éppen Ausztria?

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához