Ezeket látta már?

Emiatt alakul ki az öregszag: kellemetlen, de megvan az oka

öregszag oka kutatás szaglás

Az emberek pusztán a szag alapján meg tudják állapítani, hogy valaki fiatal vagy idős.

Egy tanulmányban a kutatók különböző korcsoportok testszagát gyűjtötték össze úgy, hogy megkérték őket, hogy öt éjszakán át viseljenek pólót az ágyban, hónaljpárnákkal, amelyek felszívják az izzadságot. Ezeket a betéteket ezután szétvagdosták és üvegekbe helyezték. A mintákat 20 és 30 év közötti önkéntesek szagolták meg. Megkérték őket, hogy értékeljék az illat kellemességét és becsüljék meg a vizsgált ruhadarab viselőjének korát.

"Ez a kísérlet arra utal, hogy az állatokhoz hasonlóan az emberek is képesek a kor meghatározására pusztán a testszag alapján, elsősorban az idős emberek testszaga árulkodó" – írta tanulmányában a kutatócsoport.

A tanulmány szerint a jellegzetes "öregember-szag" vagy "idősotthon-szag" kultúrákon átívelőnek tűnik. Japánban kareishu néven ismert.

"Az idős embereknek van egy érzékelhető hónaljszaguk, amelyet a fiatalabbak inkább semlegesnek, de nem túl kellemetlennek tartanak" – mondta Johan Lundström érzékszervi idegtudós, a tanulmány vezető szerzője. Ez meglepte a kutatókat, mert az öregszagot általában kellemetlennek tartjuk. Azonban lehetséges, hogy a kellemetlen testszag forrása a bőr vagy a lehelet.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a 2-nonenal, "egy telítetlen aldehid, amely kellemetlen, zsíros szagot áraszt", valamint bizonyos bőrön lévő lipidek szaga az emberek életkorával nő, ami arra utal, hogy ezeknek szerepe van a jellegzetes szag kialakulásában.

Lundström csapata azt feltételezi, hogy az állatvilágban az ilyen szagok előállításának és érzékelésének célja a társkeresés. A csapat megjegyzi, hogy az idősebb hím rovarok előnyben részesítik a fiatalabb rovarokat, nagyobb szaporodási siker miatt.

"Az állatokhoz hasonlóan bizonyos mértékig az emberek is képesek a testszagokból olyan információkat szerezni, amelyek lehetővé teszik számunkra a biológiai életkor azonosítását, a beteg egyedek elkerülését, a megfelelő partner kiválasztását, valamint a rokonok és nem rokonok megkülönböztetését" – tette hozzá Lundström.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Előre jelezheti a szívelégtelenséget a szaglás elvesztése - állítja egy friss kutatás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szaglás

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához