Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - ilyen frontok hatnak ránk kedden

időjárás, front, orvosmeteorológia, fronthatás

Egy napig nem kell komolyabban az esernyő, meleg lesz, de az időjárásra, frontokra fokozottan érzékenyek most sem számíthatnak teljesen panaszmentes időre.

Az elmúlt napokban többször volt részünk záporban, zivatarban, nem volt nehéz elázni! Most egy napig nem kell az esernyő, de szerdán már ismét többfelé eshet!

Amire számíthatunk*:

Kedden továbbra sem érkezik fölénk front, átmenetileg kissé javul is az időjárási helyzet. Most kevesebb helyen lehet csapadék, a nap is kisüt, és a hőmérséklet is a kellemes tartományban alakul. Amegnövekvő gomolyfelhőkből elsősorban a Dunántúlon és délen zápor, legfeljebb egy-egy kisebb zivatar kialakulhat. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Napközben 16-22 C-fokot mérhetünk.

Azonban a fokozottan érzékenyek most sem számíthatnak teljesen panaszmentes időre, náluk enyhébb migrén és kisebb vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Az alvásprobléma már gyakoribb tünet lehet, emiatt többen fáradékonyak és dekoncentráltak lehetnek. Kedd estétől növekedni fog a szervezetünket érő terhelés!

Időnként kiugrik a frontoktól a vérnyomása?

Annak nagyon komoly következménye is lehet, pl. megugrik a sztrók veszélye, a keringési rendszerét is fokozottan megterheli: rontja az erek állapotát és növeli a szív terhelését. Ezt mielőbb érdemes kezeltetnie - tanácsolja a Meteoklinika!

Hogyan kell helyesen vérnyomást mérni? Kattintson és tudja meg!

Kedden folytatódik az átlagosnak nagyjából megfelelő idő, és habár időjárási front nem érkezik, az arra érzékenyeknél melegfront jellegű tünetek léphetnek fel. A hőmérséklet délután 20 fok körül alakul, és a reggeli órákban sem lesz most fagy.

A javuló idő ellenére is lesznek olyanok, akiket megvisel a légköri helyzet!

A későbbi fronthelyzetekről a frontjelentésben tájékozódhat részletesen.

Ilyen tüneteket tapasztalhat

Alvászavarokat, kialvatlanságot tapasztalhatnak a fokozott érzékenységgel érintettek, emellett ha ön is ebbe a csoportba tartozik, akkor enyhébb migrén ronthatja a komfortérzetét. A nyugodtabb alvás elősegítése érdekében este lefekvés előtt már ne végezzen megerőltető tevékenységeket, és az is segíthet, ha átszellőzteti a hálószobát. Napközben koncentrálási problémák léphetnek fel, egyeseknél csökkenhet a teljesítőképesség. Fogyasszon sok folyadékot, de kerülje az energiaitalokat és a kávét.

A keringési panaszok szintén jellemzőek ezekben a napokban, hiszen rendkívül változékony az élettani helyzet! Időnként fülledtség és csapadék, máskor erős szél vagy nagy napi hőingás terheli a szervezetet. Gondoskodjon a megfelelő mennyiségű pihenésről, próbáljon a lehető legegészségesebben étkezni, ezzel is könnyítve az emésztést.

Estétől délnyugat felől már megközelít minket egy front, így arrafelé az említett tüneteket fokozódó intenzitással tapasztalhatja!

Szabadtéri tevékenységek: Jót tesz a közérzetének, ha sokat tartózkodik a szabadban, a friss levegőn, ugyanis nem lesz kellemetlenül meleg.

UV-sugárzás: A déli órákban az UV-sugárzás általában megközelíti az erős fokozatot. Érzékeny bőrűként legalább 30-as faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a tűző napon.

Pollenhelyzet: A pollenhelyzet ismét romlik, most már sokfelé megemelkedett a fűzfa, a nyírfa és a platán pollenjének légköri koncentrációja is. Az allergiásoknál orrfolyás, szemviszketés, könnyezés jelentkezhet. A kellemetlen tünetek mérséklése érdekében ajánlott elkerülni parkokat, erdőket, és a lakásban vastagabb függönyt felszerelni az ablakokra, valamint gyakrabban porszívózni.

Légszennyezettség: A levegő minősége megfelelő.

Balesetveszély: A közlekedés során a melegfront jellegű hatás miatt kábák, szétszórtak is lehetnek egyesek, érdemes gyakrabban pihenőt tartani az utazás során.

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika