Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - ma a napsütés az úr, ez lesz a frontokkal!

orvosmeteorológia, meteorológia, front, fronthatás, migrén, fejfájás, alvásprobléma

Önt is megviselte a változékony elmúlt időszak, és emiatt fáradt, kimerült? Ilyen lesz a mai napja.

Az elmúlt napokban többször is erősen befelhősödött az ég, záporok és zivatarok is előfordultak, pénteken viszont egyáltalán nem kell csapadékra készülni! Helyette a napsütés lesz az úr!

Pénteken tovább javul az élettani helyzet, markáns fronthatásra nem számíthatunk. A hőérzet azonban még ingadozni fog, és reggel nagy a megfázásveszély.

Ha teheti inkább pihenjen a megerőltető tevékenységek helyett! A szokatlanul gyakori fronttevékenység, a szélsőséges hőmérsékletek mind-mind nagy igénybevételt jelentenek. A kezdődő hétvégét prólja nyugodt körülmények között tölteni!

Ma délelőtt általában kissé felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Délután a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadékra nem kell készülni. Az északkeleti szél mérsékelt lesz. 14, 19 C-fokra melegszik a levegő.

Napközben nem érkezik front,

de reggel az előző napokhoz képest erősebb lehűlésre készülhetünk. Napközben a napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, csapadék sem lesz, igazán kellemes áprilisi délutánban lesz részünk. Mivel nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben, a frontérzékenyeknek, némileg kedvezőbb élettani helyzetben pihenhet a szervezete. Reggel ugyan hűvösen indul a nap, de a sok napsütés hatására gyors melegedés várható, és csapadék sem rontja el az időt.

A kedvező helyzet azonban nem egyértelmű: most is ingadozhat a vérnyomás, különösen a gyors melegedést hozó délelőtti órákban, illetve az alvásproblémák sem szűnnek meg teljesen. A fokozottan érzékenyek migrént tapasztalhatnak, erre a következő napokban is számítnai kell - tájékoztat a Meteo Klinika.

Amennyiben az előző napokon ettől szenvedett, akkor most jó hírként veheti, hogy megszűnnek az esetleges görcsei, illetve az emésztési panaszok is, kismértékű javulást tapasztalhat a közérzetében. A keringési panaszok azonban még mindig egész nap fennállhatnak, és ez a következő napokra is igaz lehet.

A fejfájósok közül a migrénesek helyzete lehet nehezebb

Amennyiben ön is migrénben érintett, akkor most lehetőleg kerülje a kávé és a csokoládé fogyasztását. Az élénkítésre azonban szükség lehet, ugyanis a fáradékonyság és a dekoncentráltság is jellemző tünet lehet. Emiatt csökken a teljesítőképesség, és a hangulata is romolhat kissé.

Migrén: ezek a migrénes fejfájás összetéveszthetetlen tünetei

Szabadtéri tevékenységek: A hőérzete és a komfortérzete várhatóan ingadozó lesz a délelőtt folyamán, de aztán délután már az érzett hőmérséklet is a kellemes tartományban alakul. A kinti programoknak kedveznek a feltételek, érdemes minél több időt a szabad levegőn tölteni.

UV-sugárzás: A déli órákban már az erős UV-sugárzásra is gondolnia kell. Amennyiben érzékeny, nagyon fehér bőrű, akkor 11 és 16 óra között csak fényvédő szerek használata mellett tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon, mert akár 10 perc alatt is megpirulhat a bőre. A gyerekek védelmére fokozottan ügyeljen, javasolt 30-as faktorszámú naptejek használata, illetve a szeme épségének megőrzése céljából viseljen napszemüveget is.

Pollenhelyzet: A pollenek közül jelenleg a platán és a nyírfa okozza a legintenzívebb tüneteke. Kerülje az erdős, parkos vidékeket, és ajánlott gyakrabban hajat mosnia.

Légszennyezettség: A levegőminőség javul.

Balesetveszély: A közlekedést erős napsütés nehezítheti, ami különösen napkelte és napnyugta idején lehet zavaró - legyen önnél napszemüveg akár autóval, akár biciklivel közlekedik. Kissé tompábbak lehetnek a reflexei, vezessen lassabban a megszokottnál, és tartson megfelelő követési távolságot!

Tudjon meg többet a fronthatásokról

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász volt a szerda reggeli ATV Start vendége. A riportban sok szó esik a szeszélyes április fizikai és mentális hatásairól.

A videót itt lehet megtekinteni: ATV videó

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika