Ezeket látta már?

Ilyen panaszokat okozhat a fronthatás ma

Orvosmeteorológia - mutatjuk, mikortól enged a szorításon a kettős front

fejfajas_idojarastol

Csütörtökön a kettősfront mögött még front jellegű hatás érvényesül, de a mértéke napközben fokozatosan gyengül. A szélre érzékenyekre is nehéz nap vár.

Ma délelőtt még mindig sok lesz felettünk a felhő, nyugaton lehetnek hosszabb napos időszakok. Keleten további eső, zápor is előfordul. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett változóan felhős lesz az ég, helyenként egy-egy zápor is kialakulhat. Megerősödik az északkeleti szél. 12-18 C-fokra számíthatunk.

Amire számíthatunk*:

Csütörtökön eleinte még akár intenzívebben is jelentkezhetnek keleten a szerdai front hatásai, de napközben fokozatosan javul az élettani helyzet. Csapadék is inkább a nap első felében fordul elő, és többfelé élnk, erős lökések kísérik az északias szelet.

2022.04.28. csütörtök fronthatás

éjjelkettős front
délelőttnincs front
délutánnincs front
estenincs front

A keringési panaszok és a fejfájás is reggel, délelőtt lehet intenzívebb, de még a fokozatos javulás ellenére sem szűnik meg teljesen. A rosszullétek a Tiszától keletre jöhetnek elő gyakrabban, és errefelé nagyobb az alvásproblémák esélye is - jelezte a a Meteo Klinika.

A frontok mindenkire másként hatnak! Van, akinél a frontok előtt vagy után jelentkeznek a panaszok. Frontmentes időben is tapasztalhatunk erős tüneteket, és jelentős, sokszor meghatározó a stressz hatása is. Az időjárás folyamatosan változik, és ez mindig hatással van a szervezetünkre. Ne feledje: az időjárás-érzékenység egyéni adottság!

Ilyen panaszokat okozhat ma a front

Gyakoriak lehetnek az ízületi panaszok, különösen akkor, ha kopásos eredetű bántalmakkal küszködik. Ebben az esetben különösen ügyeljen arra, hogy folyamatosan melegen tartsa végtagjait, és tornáztassa át tehermentesen az ízületeket. Ha szívbeteg, akkor fokozott terhelésnek van kitéve, pihenjen sokat, ne erőltesse meg magát. Emellett keringési problémák, vérnyomás-ingadozás is felléphet, kisebb rosszullét jelentkezhet, de estétől a közérzete várhatóan javulni fog, mérséklődnek majd a tünetek.

A fejfájósok helyzete sem javul, legyen szó akár migrénről, akár görcsös jellegű panaszokról. A szél ráadásul még erősíthet is ezeken a tüneteken.

Nagyjából egy hete rendkívül megterhelő időszak köszöntött ránk, így még akkor is tapasztalhat fejfáját, rosszullétet, ha nem kifejezetten frontérzékeny. Különösen a szeles idő lehet most megterhelő.

Ez a migrén tünet agyvérzéshez is vezethet - olvasson tovább!

Szabadtéri tevékenységek

A napsütés hatására javulhat a közérzete, a borongósabb szerdát követően már egy kis napfény is vidámságot tud csempészni a mindennapokba. Ha teheti, tegyen egy sétát a szabadban, használja ki a javuló időt. A szél viszont több fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet, ennek megfelelő öltözetet válasszon!

UV-sugárzás

11 és 15 óra között az UV-sugárzás közepes vagy erős lesz, megközelíti 5-ös értéket, akár 20 perc alatt is leégést szenvedhet, ha az érzékenyebb bőrűek csoportjába tartozik. Ebben az esetben a hosszabb ideig tűző napon tartózkodás során használjon magas faktorszámú fényvédő szereket.

Pollenhelyzet

Jó hír, hogy a növények pollenszórása némileg mérséklődött, az allergiások nem tapasztalhatnak intenzív tüneteket. A javulás azonban sajnos csak átmenetinek ígérkezik, pár nap múlva ismét romlik majd az allergiahelyzet.

Légszennyezettség

A levegőminőség jó.

Balesetveszély

A közlekedés során erős oldalszél ronthatja a menetstabilitást. Az ingerlékeny, türelmetlen és figyelmetlen sofőrök tovább növelik a balesetveszélyt, mindenképpen vezessen a megszokottnál lassabban! A megnyúlt reflexidő miatt még tovább növekszik a balesetveszély, fokozott körültekintés javasolt!

Ha az ön életminőségét is befolyásolják a frontok, forduljon időben a Meteo Klinikához, ahol egyedülálló műszerezettséggel és szakértelemmel segítik a gyógyulásban.

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika