Ezeket látta már?

Oxigénterápia - olimpikonoknak is

2012.07.17. Módosítva: 2015.11.04.

Oxigénnel törnek a csúcsra az olimpikonok! Sikeresen felkészülni, majd az esetleges sérülésekből gyorsan felépülni – ez minden sportoló álma. David Beckham, Wayne Roony, Tiger Woods és Ross Minter már tudják a megoldást, de hazánkban is egyre több sportoló veszi igénybe a hiperbár oxigénterápia segítségét.

Külföldön számos élsportoló használja felkészüléskor a hiperbár oxigénterápiát, hogy versenyeiken a maximumot tudják nyújtani. Lance Armstrong, a hétszeres Tours de France győztes, bronzérmes olimpikon például már jó néhány éve felismerte a terápiában rejlő lehetőségeket, de a teniszcsillag Novak Djokovic is minden jelentős verseny előtt beül néhány alkalommal a kamrába. David Beckham pedig már a 2002-es világbajnokság idején is használt hiperbár oxigénterápiát felkészülése részeként.

Oxigénterápia - olimpikonoknak is

Karen Shinkins futónő és Walter Dix atléta minden nagy versenyükre, így a 2012-es londoni olimpiára is hiperbárral készül, mely extra energiával tölti fel őket, hogy minél többet hozhassanak ki magukból.

A terápia ugyanakkor a kisebb-nagyobb sérülésekből való felépüléskor is hasznos lehet,Tiger Woods például térdműtéte és Akhilles ínának elszakadása után használta sikerrel, Ross Minter váltósúlyú ökölvívó bajnoknak pedig a boxolás során összeszedett sebeinek gyógyításában segített. A sztárfocisták közül Wayne Rooneyt is használta rehabilitációra a kezelést, 2006-os felépülése során.

A külföldi olimpikonok közül Trey Hardee többpróbázó olimpiai bajnok, valamint az amerikai vízilabda csapat is hiperbár oxigénterápiát használ ahhoz, hogy a tagok felépüljenek kisebb-nagyobb sérüléseikből, és maximális erőbedobással vethessék be magukat Londonban.

A hazai olimpikonok közül Nagy Viktor válogatott vízilabdázó is az oxigénre esküszik, hiszen a terápiának köszönhetően tavalyi vállműtétje után az év elején már meccset játszhatott. "Mindegyik kezelésem után kifejezetten jól éreztem magam, és nagyon sokat számított, hogy hamar vissza tudtam kerülni a versenysportba" – mondta el Viktor, aki nemsokára már Londonban állhat helyt.

Olimpikon vízilabdázónk mellett megfordult már a kamrában Erőss Zsolt hegymászó, Tokay Máté wakeboard világbajnok, valamint Dragóner Attila , Kiss Zoltán, Vermes Krisztián focisták is, akik mind megmérettetéseikre készültek, vagy éppen sérüléseikből épültek fel.

A hiperbár oxigénterápia során a kezeltek egy repülőgép belsejére emlékeztető kamrában a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be, mely hatására a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. Ennek eredményeként olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő, valamint javítják a fizikai és mentális teljesítőképességet.

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Sajtóinformáció:

Pete Renáta - Well PR Ügynökség

E-mail: r.pete@well.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához