Ezeket látta már?

Szemölcsöket vett észre a kutyája szájában? Ez a vírus is állhat a háttérben

szemölcs kutya papilloma vírus immunrendszer

Előfordul, hogy kedvencünkön észreveszünk szemölcsre hasonlító bőrelváltozást. Mikor érdemes az állatorvoshoz fordulni?

A kutyák szájában apró, gömb alakú "kinövések" jelenhetnek meg, melyeket a papilloma vírus okoz. Kezdetben ártalmatlanok, de idővel elfekélyesedhetnek és elterjedhetnek a szájüregben. Általában nem veszélyes, jóindulatú elváltozásról van szó, de az állat egyéni immunrendszerétől függően nagy mértékben elterjedhet. Leginkább szájban, ajkakon fordul elő, ritkábban a fej bőrén, vagy a fenéktájékon.

Mit tehetünk ellene?

Amíg 1-2 bogyóról van szó, az immunerősítés, megfigyelés elégségesnek bizonyul, de előfordul, hogy a kutya szája tele lesz vele, ekkor már feltétlenül keressük fel állatorvosunkat.

Súlyosabb esetekben az állatorvos ezeket eltávolítja és laborba küldi, ahol úgynevezett autovakcinát készítenek belőle. Az autovakcinák szervezetünk saját baktériumainak, vírusainak felhasználásával készített személyre szabott, egyedi gyógyszerek. A fertőzésekhez kapcsolódó autovakcinák előállításához a fertőzött területről kenetet vesz az orvos, majd laboratóriumban a kórokozókat erről a kenetről tenyésztik ki, inaktiválják és autovakcinává alakítják.

Fertőző betegség?

A papilloma vírus rendkívül fertőző, ezért kedvencünket semmiképpen ne vigyük más kutyák közelébe amíg a szemölcsök el nem múlnak. Igen könnyen, nyál útján terjed a fertőzés. Használjunk saját labdát és egyéb kutyajátékot. Saját kutyánk védelmében ne engedjük soha kedvencünket közös tálból inni. A meleg idő közeledtével jó szándékkal sok helyen tesznek ki utcai csap alá és egyéb helyekre kutyaitatót, ám ezek a közös iszogatások számos fertőzés forrásai lehetnek.

Emberre is veszélyes?

Emberre nem veszélyes, nem kell attól tartanunk, hogy kutyánktól elkapjuk ezt a betegséget.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan terjed a bőrférgesség és mit tehetünk ellene?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Boxi Állatorvosi Rendelő
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához