Mindenki ezt nézi most!

A rostok kordában tarthatják az asztmát és a cukorbetegséget

2016.08.22. Módosítva: 2016.08.22.

Naponta egy alma az orvost távol tartja, valamint az asztmát, a diabéteszt és az ízületi gyulladást is megfékezheti – derült ki egy csütörtökön publikált ausztrál tanulmányból.

A sydney-i Garvan Orvosi Kutatóintézet kutatói szerint a rostok nem csak rendben tartják az embert, hanem oly mértékben javítja az immunrendszert, hogy hatékonyabban képes harcolni a gyulladásos megbetegedések ellen.

Amikor a rostdús élelmiszerek, például a szárított gyümölcsök vagy babfélék elérik a bélrendszert, a baktériumok rövidláncú zsírsavakká alakítják őket. Ezek a zsírsavak enyhítik a bél bizonyos gyulladásos megbetegedéseit.

Charles Mackay kutató elmondta, hogy az ausztrál, amerikai és brazil kutatókból álló csoportnak sikerült tisztább képet alkotnia erről az összefüggésről, aminek más betegségekkel kapcsolatban is hasznát lehet venni. Azt is sikerült kimutatni, hogy az immunsejtek által használt egyik molekula, melyről korábban kiderült, hogy megköti a rövidláncú zsírsavakat, gyulladáscsökkentőként is működik.

"A kutatás lényege az, hogy sikerült molekuláris magyarázatot találnunk az étrendi rostok és a bélrendszerben lévő mikroorganizmusok, valamint az immunválasz között" – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Charles Mackay professzor.

A Nature folyóirat legfrissebb számában közzétett kutatásból kiderült, hogy az étrend erőteljes hatással lehet az immunválaszokra illetve a gyulladásos megbetegedésekre.

"Úgy véljük, hogy a nyugati életmódra jellemző étrendi változások nagyban hozzájárulnak az asztma, az 1-es típusú diabétesz és más autoimmun betegségek növekvő előfordulásához. Most sikerült kimutatnunk egy olyan molekuláris mechanizmust, ami segít megmagyarázni, hogyan hat az étrend az immunrendszerünkre."

Medipress

Forrás: Medipress