Ajánlott vitamin- és nyomelem beviteli értékek

#egészség
2013.09.26. Módosítva: 2016.03.01.

Az OÉTI által is elfogadott, Amerikában RDA-nak nevezett ajánlott napi vitamin- és nyomelem beviteli értékek mindenki számára irányadóak lehetnek, aki napi táplálkozását étrend-kiegészítőkkel kívánja komplettálni. A közzétett táblázatok a felnőttek és gyermekek számára ajánlott értékeket tartalmazza.

Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (RDA) a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 sz. előírása alapján.

Megjegyzések: a) korábban nem volt érték megadva, b) a mértékegység megváltozott a korábbi Magyar Élelmiszerkönyvi előíráshoz képest, c) korábban csak a Magyar Élelmiszerkönyvben jelent meg az érték

Gyermekek számára ajánlott napi beviteli (RDA-) értékek

A jelen rendelkezés előírásainak értelmében 2012. október 31-ét követően nem lehetnek jelen a piacon olyan élelmiszerek, melyek címkéjén feltüntetett tápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) nem a fenti táblázatba foglalt ajánlott napi beviteli értékekhez viszonyítottan adják meg azok mennyiségét. Kivételt képeznek azok a kifejezetten csecsemőknek és kisgyermekeknek előállított élelmiszerek (pl. bébiételek, csecsemőtápszerek), ahol a jogszabályok speciálisan az adott korcsoport számára határoznak meg beviteli referencia értékeket.

Fentiek alapján a vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők, és a vitaminok, ásványi anyagok hozzáadásával előállított élelmiszerek magyar nyelvű címkéjét, a vitaminokra, ásványi anyagokra vonatkozó mennyiségek ajánlott napi beviteli érték (RDA) %-ban megadott adatai tekintetében a megadott időpontot megelőzően szükséges lesz módosítani.

Az új szabályozás a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét illetően meglehetősen rugalmas, azonban az egyértelmű, hogy a napi ajánlott bevitelt sokszorosan meghaladó vitamin/ásványi anyag tartalmú készítmények rendszeres, hosszú távú fogyasztása szükségtelen, sőt, nem kívánatos.

Forrás: MTI