Ezeket látta már?

Alma, krumpli: erre futja a magyaroknak

2017.10.18. Módosítva: 2017.10.18.
burgonya_0

Egyre jobban figyelünk arra, hogy egészséges ételek kerüljenek a tányérra. A magyar háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, éves szinten több mint 330 milliárd forint értékben. Nézzük, mire költ a magyar nép?

Mire figyel a magyar, ha vásárol?

A széles választék, a jó minőség és kedvező ár a legfontosabb szempontok a vásárlásnál

Egyre tudatosabbá válnak a magyar fogyasztók, naponta többször esznek keveset, és egyre inkább vonzó számukra az, ami hazai. A magyarok közel 90 százaléka fogyaszt naponta vagy hetente több alkalommal zöldséget, egyharmaduk salátát, s több mint 80 százalékuk gyümölcsöt.

A tanulmány rávilágított arra, hogy többségben van azok aránya, akik a magyar eredetet előtérbe helyezik az árral szemben. Az adatok azt mutatják, hogy tavaly a hús, valamint tojás után a zöldség és a gyümölcs eredeténél figyeltek arra a legtöbben, hogy hazai legyen.

Gyümölcsök közül leginkább az almát, zöldségek közül pedig a burgonyát keresik, ezeket követi a dinnye, a banán, illetve a paradicsom, paprika és a vöröshagyma. A beszerzés helyét tekintve az látszik, hogy a piacok a legnépszerűbbek.

A magyarok inkább a piacokon szeretik beszerezni a zöldségeket. A magyarok inkább a piacokon szeretik beszerezni a zöldségeket. Forrás: EgészségKalauz

A magyarok egyre tudatosabban táplálkoznak

A bevásárolt termékek felét a piacokon szerzik be hazánkban, legalábbis ez derült ki a Gfk Hungária friss kutatásából. A magyar lakosság egyre jobban figyel arra, hogy zöldség és gyümölcs hetente többször kerüljön a tányérra, valamint a köztes étkezések – tízórai, uzsonna – szerepe szintén felértékelődik.

"A Budapesti Nagybani Piacon évente kb. 400-450 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt értékesítünk, és ebből a hazai termékek aránya 60-62 százalék. A Magyarországon termesztett gyümölcsök minden fajtája megjelenik nálunk." – mondta el Klucsik Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac marketing és fejlesztési igazgatója.

Olvasson tovább, miként tudja a már megvásárolt ételeket tökéletesre fűszerezni!

A magyarok összesen több mint 330 milliárd forint értékben költöttek friss zöldségre, illetve gyümölcsre 2016-ban, ami a napi fogyasztási cikkek éves forgalmának valamivel több mint tizedét jelentette. A háztartások tavaly átlagosan 94 alkalommal vásároltak zöldséget és 50 alkalommal gyümölcsöt, ami a gyümölcs esetében kismértékű növekedést mutat az előző évhez képest.

Forrás: EgészségKalauz