Ezeket látta már?

Ezért fogyasszon legalább napi fél avokádót: sütéskor akár a vajat is helyettesíti

avokádó, hatásai, fogyasztása

Tudta, hogy az avokádó közel 20 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz?

Az avokádó, más néven Persea americana , egy hatalmas szuperélelmiszer. Az avokádó egészséges zsírokat, öregedésgátló, betegségek elleni antioxidánsokat, valamint közel 20 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A rendszeres avokádót fogyasztók több rostot, E- és K-vitamint, magnéziumot és káliumot fogyasztanak, mint azok, akik nem esznek avokádót. Csak egy avokádó biztosítja a folsav napi értékének 40%-át, a 30%-át a K-vitaminnak és a napi C-vitamin értéknek több mint 20%-át.

Íme az avokádó 8 egészségügyi előnye, és tippek arra, hogy hogyan illessze be őket a napi étkezésekbe.

Az avokádó előnyei

Az avokádó, technikailag egy gyümölcsfajta. Fogyasztásával csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és az elhízás kockázatát, valamint javítja a kognitív funkciókat és segíti az emésztőrendszer egészségét.

1. Növeli a teltségérzést

Az egészséges zsírok fogyasztása lassítja a gyomor kiürülését, ami a szokásosnál tovább tartja a jóllakottság érzését és késlelteti az éhség visszatérését.

Az avokádó, melynek zsírtartalma elsősorban a szív szempontjából egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakból (MUFA) származik.

Akár csak egy fél avokádó hozzáadásával közel öt órára jelentősen megnőhet a jóllakottság érzése.

2. Segít a testsúly kezelésében

Téves az az elképzelés, hogy a zsíroktól hízni lehet. Az egészséges zsírok fogyasztása egy hozzáértő súlykezelési stratégia. Napi egy avokádó fogyasztása szabályozott kalóriatartalmú diétán 12 héten keresztül, miközben zsírt és kalóriát ad hozzá, nem befolyásolja a diéta sikerességét.

A növényi alapú zsírok, mint például az avokádóban lévők, antioxidánsokat biztosítanak, akik megküzdenek a gyulladások ellen. A rendszeres avokádóevés segíthet az egészséges testsúly megőrzésében.

Az avokádó növeli az oldható és oldhatatlan rostbevitelt. Az oldható rostok lassítják az emésztést, valamint a bevitt zsírok és szénhidrátok felszívódását. Az oldhatatlan rost viszont ömleszti a székletet, és segít eltávolítani az emésztett táplálékot a belekből.

3. Védi a szívet

Az avokádó fogyasztása szívvédő hatással bír azáltal, hogy javítja a lipidprofilját. Napi egy avokádó elfogyasztása öt héten keresztül csökkenti az összkoleszterinszintet, csökkenti a "rossz" koleszterinszintet – az alacsony sűrűségű lipoproteineket vagy az LDL-t – és növeli a „jó” koleszterin – a nagy sűrűségű lipoproteinek vagy a HDL – szintjét a túlsúlyos vagy elhízott emberekben. Az avokádó rendszeres fogyasztása javítja lipidprofilját – csökkenti a triglicerid- és LDL-szintet, valamint növeli a HDL-szintet.

Az avokádó kiváló káliumforrás – egy olyan mikroelem, amely segít csökkenteni a vérnyomást. A káliumszint növelése és a nátrium csökkentése közötti egyensúly segíthet a magas vérnyomás kezelésében.

4. Megelőzi a cukorbetegség szövődményeit

Ha 2-es típusú cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája van, minél magasabbra emelkedik a vércukorszintje, annál több inzulint termel a szervezet a vércukorszint csökkentésére. Ha avokádót adunk az ételekhez, akkor megelőzhetjük, hogy az étkezést követően megemelkedjen az inzulin és a vércukorszint. Már csak egy fél avokádó hozzáadása is megakadályozza az inzulin és a glükóz emelkedését.

Próbálja meg a szénhidrátokból származó kalóriákat avokádóval helyettesíteni, nem csak a hozzáadott tápanyagokat kap, de csökkentheti a szénhidrátbevitelt is.

5. Növeli a tápanyagokat

Az avokádó étkezés közbeni élvezete segíthet abban, hogy szervezete több antioxidánst szívjon fel más egészséges élelmiszerekből. Az avokádó paradicsomszósszal és sárgarépával párosítva fokozza az A-vitamin felszívódását, amely létfontosságú tápanyag az egészséges bőr, látás és immunitás szempontjából.

6. Elősegíti az egészséges emésztést

Az avokádó pozitívan befolyásolja az emésztőrendszerben található bél mikrobiómát, amely mikroorganizmusok billióinak és genetikai anyagának ad otthont. Az egészséges bélmikrobióma erősíti az immunrendszer működését, küzd a gyulladásokkal és véd a krónikus betegségektől.

7. Fokozza az agyműködést

Az avokádó gazdag a lutein nevű fitokemikáliában – a béta-karotinnal és az A-vitaminnal rokon pigmentben. A luteint a szemben található két fő karotinoid egyikeként ismerheti. A lutein másik helye az agy.

8. Védi a szemet

A lutein és a zeaxantin a szemben található antioxidánsok, különösen a makula pigmentjében, amely lehetővé teszi a szemnek a látás finomhangolását.

Tippek az avokádó fogyasztásához

Az avokádó önmagában is fogyasztható, de ételekhez is adható. Sokféleképpen fogyasztható, akár az édes ételekbe is bele lehet vinni.

Az avokádót gyümölcsturmixokba vagy csokoládépudingba keverhetjük, és hozzáadhatjuk a köretünkhöz is.

Sütéskor akár a vajat is helyettesíti. Próbálja ki, hogy lecserél minden evőkanál vajat a brownie-k és muffin-receptekben fél evőkanál avokádóra. Ez a csere lecsökkenti a kalóriákat, javítja a finomságok minőségét, és továbbra is olyan krémes textúrát biztosít, mintha vajat használt volna.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

avokádó

Forrás: health.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához