Ezeket látta már?

Napi egy avokádó fél év alatt csökkentheti a koleszterinszintet

avokádó, koleszterinszint, magas koleszterin, diéta, táplálkozás, kutatás

Öt egyetem dolgozott együtt a legnagyobb és leghosszabb avokádókutatási tanulmány elkészítésében.

A legújabb kutatások szerint, ha hat hónapon keresztül minden nap elfogyasztottak egy avokádót, az nem befolyásolta a derékbőséget, a hasi zsírt vagy a májzsírt a túlsúlyos vagy elhízott embereknél - viszont az egészségtelen koleszterinszint enyhén csökkent.

A Penn State kutatóiból álló csapat azt is felfedezte, hogy az avokádót fogyasztó résztvevők jobb minőségű étrendet követtek a vizsgálat során.

Ez volt az avokádó egészségügyi hatásait vizsgáló eddigi legnagyobb és legrészletesebb tanulmány, amely nagyszámú résztvevőt és a vizsgálati időszak hosszát is figyelembe vette. Míg korábbi, kisebb tanulmányok összefüggést találtak az avokádófogyasztás és az alacsonyabb testsúly, BMI és derékkörfogat között, ez a tanulmány sokkal nagyobb populációt érintett.

"A napi rendszerességű avokádó fogyasztás nem befolyásolta a hasi zsírszövetet vagy a súlygyarapodást, ugyanakkor a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az avokádó több szempontból is előnyös kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek - mondta Penny Kris-Etherton, a Penn State Egyetem Evan Pugh táplálkozástudományi professzora. - A napi egy avokádó beiktatása ebben a vizsgálatban tehát nem okozott súlygyarapodást, és az LDL-koleszterinszint enyhe csökkenésével járt."

Kristina Petersen, a Texas Tech University táplálkozástudományi docense szerint az avokádó rendszeres fogyasztása egy 100-as skálán nyolc ponttal javította a résztvevők étrendjének általános minőségét.

"Ez azért fontos, mert tudjuk, hogy a magasabb minőségű étrend számos betegség, köztük a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával jár együtt." - mondta Petersen.

A kutatást - amelyet nemrégiben publikáltak a Journal of the American Heart Association című folyóiratban - a Loma Linda Egyetem, a Tufts Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem együttműködésével, a Wake Forest Egyetem koordinációs támogatásával végezték.

Több mint 1000 túlsúlyos vagy elhízott résztvevő vett részt a tanulmány hat hónapos vizsgálatában. A résztvevők felét arra ösztönözték, hogy minden nap egy avokádót egyen, míg a másik felét pedig arra, hogy tartsák magukat a szokásos étrendjükhöz, és havonta legfeljebb két avokádót fogyasszanak. A has és a környező hasi szervek zsírtartalmát alaposan felmérték MRI segítségével a kísérlet előtt és után.

"Noha napi egy avokádó nem vezetett klinikailag jelentős javuláshoz a hasi zsír és más kardiometabolikus kockázati tényezők tekintetében, napi egy avokádó elfogyasztása nem eredményezett testsúlynövekedést" - mondta Joan Sabaté, a Loma Linda Egyetem Közegészségügyi Iskolájának professzora. "Ez azért pozitív, mert az avokádóból származó plusz kalóriák fogyasztása nem befolyásolja a testsúlyt vagy a hasi zsírt, és enyhén csökkenti az össz- és az LDL-koleszterinszintet."

Azt is megállapították, hogy az avokádó napi fogyasztása az összkoleszterinszint 2,9 milligramm per deciliter (mg/dl), az LDL-koleszterinszint pedig 2,5 mg/dl csökkenését eredményezte.

Ételmérgezést okozhat az avokádó, ha így tárolja - olvasson tovább!

A kutatók elmondták, hogy a jövőben folytatják a tanulmányból származó adatok elemzését. A résztvevőknek például nem adtak utasítást arra vonatkozóan, hogy hogyan fogyasszák el az avokádót minden nap, és a jövőbeli kutatások azt is megvizsgálhatják, hogy a résztvevők miként építették be az avokádót az étrendjükbe, és hogy megfigyelhetők-e eltérések az eredményekben abből eredően, hogy a résztvevők hogyan ették meg az avokádót..

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Hivatkozás:

Effect of Incorporating 1 Avocado Per Day Versus Habitual Diet on Visceral Adiposity: A Randomized Trial” by Alice H. Lichtenstein, Penny M. Kris‐Etherton, Kristina S. Petersen, Nirupa R. Matthan, Samuel Barnes, Mara Z. Vitolins, Zhaoping Li, Joan Sabaté, Sujatha Rajaram, Shilpy Chowdhury, Kristin M. Davis, Jean Galluccio, Cheryl H. Gilhooly, Richard S. Legro, Jason Li, Laura Lovato, Letitia H. Perdue, Gayle Petty, Anna M. Rasmussen, Gina Segovia‐Siapco, Rawiwan Sirirat, April Sun and David M. Reboussin, 5 July 2022, Journal of the American Heart Association. DOI: 10.1161/JAHA.122.025657

Forrás: Scitechdaily