Ezeket látta már?

Avokádó: ezt várhatja tőle, ha magas koleszterin ellen eszi

avokádó, koleszterinszint, magas koleszterin, diéta, táplálkozás, kutatás

Kutatók azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatja az avokádó fogyasztása a triglicerid-és a koleszterinszintet.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában egy érdekes kutatásra hívta fel a figyelmet.

"Az avokádó fogyasztása csekély mértékben csökkentheti a triglicerid és a „rossz” (LDL) koleszterinszintet magas koleszterinszintű emberekben. Az avokádó fogyasztása nem okoz fogyást. Ezek egy új szisztematikus áttekintés és meta-analízis eredményei, amelyek a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szaklap tavaly decemberi számában jelentek meg.

Összességében kismértékű, de statisztikailag jelentős általános trigliceridszint-csökkenés volt megfigyelhető (-5,08 mg/dl) a kontroll-csoporthoz képest, de ezen belül a magas koleszterinszintűeknél a csökkenés mértéke nagyobb volt (-7,54 mg/dl). Az „rossz koleszterin” szintje csak a magas koleszterinszintűeknél csökkent statisztikailag jelentős mértékben (-9,4 mg/dl).A „jó” (HDL) koleszterinre nem gyakorolt hatást. " - írta a szakember posztjában.

Dobson kitért arra is, hogy a megállapítások bizonyosságát azonban alacsonytól nagyon alacsonyig minősítették. A testtömeget nem befolyásolta negatívan az avokádó fogyasztása.

Hivatkozás: James-Martin G, Brooker PG, Hendrie GA, Stonehouse W. Avocado consumption and cardiometabolic disease risk factors: a systematic review and meta-analysis. J Acad Nutr Diet. 2022 Dec 21:S2212-2672(22)01257-6.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterinszint: ne a tojást hibáztassa érte!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterin

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó