Ezeket látta már?

Az alkohol összezavarja az éhségérzetet

2009.08.27. Módosítva: 2015.11.04.

Az elfogyasztott alkoholos italok típusa befolyásolhatja az étvágyat – derült ki egy ausztrál kutatásból. A különböző italok tápanyagtartalma is befolyásolhatja a szervezet alkoholra kifejtett reakcióját.

Dr. Anna Kokavec, a bendigói La Trobe Egyetem pszichológus kutatója munkatársaival a vörösbor, a fehérbor, a light sör és a normál sör hipotalamusz-hipofízis tengelyre gyakorolt hatását vizsgálta. Ez felelős a szteroid hormonok közé tartozó kortizol és dehidroepiandroszteron (DHEAS) termeléséért. A stresszhormonokként is ismert vegyületek befolyásolják az étvágyat, az éhségérzet kiváltódásához megfelelő kortizolszint szükséges.

Kiderült, hogy alkoholfogyasztást követően csökkent a résztvevők kortizolszintje és akkor sem voltak éhesek, ha előtte már egy fél napja nem ettek. A DHEAS szintje azonban függött az elfogyasztott alkohol fajtájától. Sör esetében először csökkent, majd emelkedett, így megnőtt az étvágy is. "A sör teljesen összezavarja a rendszert" – mondta el Kokavec. Ugyanezt a hatást figyelték meg a vörösbor esetében is, azonban a fehérbor teljesen kikapcsolta a hipotalamusz-hipofízis tengelyt és nem jelentkezett az éhség.

A tanulmány a Pharmacology, Biochemistry and Behaviour folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához