Ezeket látta már?

10 természetes lehetőség a cukor helyettesítésére

cukor helyett, pótló, természetes édesítőszer

Mit tegyünk a süteménybe cukor helyett?

Az olyan élelmiszerek, mint a méz és a kókuszcukor, valamint az édesítőszerek, mint a Stevia és a xilit, a cukor helyettesítésének néhány természetes alternatívája a fogyás és az egészség javítása érdekében, elősegítve az olyan betegségek megelőzését és leküzdését, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és az elhízás.

A túlzott cukor fogyasztás elősegíti a súlygyarapodást és serkenti a zsírtermelést, ami növeli például a fogszuvasodás, a szívbetegségek és a májzsírosodás kockázatát. Tekintse meg az alábbiakban 10 természetes alternatívát, amellyel helyettesítheti a cukrot, és egészségesebbé válhat anélkül, hogy elveszítené az ételek édes ízét.

1. Méz

A méz természetes édesítőszer, gazdag tápanyagokban, például káliumban, magnéziumban, vasban és kalciumban, és olyan előnyökkel jár, mint az immunrendszer erősítése, antioxidáns, javítja az emésztést és fenntartja az bélflóra egészségét.

Ezenkívül a méznek közepes a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy kis mennyiségben ez a termék nem serkenti a zsírtermelést, ellentétben a cukorral. Minden evőkanál méz körülbelül 46 kalóriát tartalmaz.

2. Stevia

A stevia egy természetes édesítőszer, amelyet a Stevia Rebaudiana Bertoni növényből nyernek , és por vagy csepp formájában megtalálható az élelmiszerboltokban. Körülbelül 300-szor többet képes édesíteni, mint a közönséges cukor, és megvan az az előnye is, hogy nem tartalmaz kalóriát.

A stevia melegen és hidegen is használható, mivel magas hőmérsékleten stabil, így könnyen használható süteményekben vagy főzéshez.

3. Kókuszcukor

A kókuszcukornak alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem okoz nagymértékű vércukorszint-emelkedést és nem serkenti a zsírtermelést, ezzel segítve a testsúly szabályozását.

Továbbá a kókuszcukor gazdag tápanyagokban, például vasban, kalciumban, cinkben és káliumban, de mivel magas a fruktóztartalma, mértékkel kell használni, mert a felesleg olyan problémákat okozhat, mint például elzsírosodott máj és súlygyarapodás. Ennek a cukornak minden teáskanálja körülbelül 20 kalóriát tartalmaz.

4. Xilitol

A xilit egyfajta cukoralkohol, akárcsak az eritrit, a maltit és a szorbit, amelyek mindegyike gyümölcsből, zöldségből, gombából vagy hínárból nyert természetes anyagok. Mivel alacsony a glikémiás indexe, a xilit egészségesebb természetes megoldás, és édesítőképessége nagyon hasonló a cukoréhoz.

További előnye, hogy a xilit nem károsítja a fogakat, és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, körülbelül 8 kalóriát tartalmaz minden teáskanál termék. Mivel édesítő ereje hasonló a cukoréhoz, ugyanolyan arányban használható helyettesítőként különféle kulináris készítményekben.

5. Juharszirup

A juharszirupot egy Kanadában általánosan előforduló fából állítják elő, és magas antioxidáns- és tápanyagtartalma, például kalcium-, kálium- és cinktartalma miatt egészségügyi előnyökkel is jár.

A juharszirup felhasználható olyan készítményekben, amelyek melegítve lesznek, de mivel a cukor mellett kalóriát is tartalmaz, kis mennyiségben érdemes fogyasztani.

6. Thaumatin

A thaumatin egy természetes édesítőszer, amely fehérjékből áll, és 2000-3000-szer többet képes édesíteni, mint a közönséges cukor. Mivel fehérjékből áll, nem képes növelni a vércukorszintet, és például a cukorbetegség szabályozására használható.

A taumatin kalóriája megegyezik a cukoréval, de mivel édesítő ereje sokkal nagyobb, mint a cukoré, nagyon kis mennyiségben használják, ami kevés kalóriát ad hozzá az étrendhez.

7. Cukormentes gyümölcszselé

A cukormentes gyümölcszselé, amelyet 100%-os gyümölcsnek is neveznek, egy másik természetes módja az ételek, például joghurtok, turmixok és süteményekhez, tortákhoz készült tészták édesítésének.

Ebben az esetben a gyümölcs természetes cukra zselé formájában koncentrálódik, ami növeli annak édesítő erejét, amellett, hogy a zselé íze szerint ízesíti a készítményeket.

8. Barna cukor

A barna cukor cukornádból készül, de nem megy át olyan finomítási folyamaton, mint a fehér cukor, ami azt jelenti, hogy tápanyagai megmaradnak a végtermékben. Így olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium és foszfor.

Fontos azonban megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy több tápanyaggal rendelkezik, a barna cukor gyakorlatilag ugyanolyan kalóriát tartalmaz, mint a fehér cukor, ezért nem szabad gyakran fogyasztani vagy cukorbetegség esetén használni.

9. Cukornádmelasz

A cukornádmelasz a cukornádlé elpárolgásából vagy a rapadura előállítása során előállított szirup, amely sötét színű és erős édesítő ereje van. Mivel finomítatlan, gazdag ásványi anyagokban, mint a barna cukor, kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort tartalmaz.

Ugyanakkor magas kalóriatartalma miatt is csak kis mennyiségben fogyasztható, cukorbetegség és vesebetegség esetén pedig kerülendő.

10. Eritrit

Az eritrit egy természetes édesítőszer, amelynek eredete megegyezik a xilittel, de grammonként csak 0,2 kalóriát tartalmaz, így szinte nulla kalóriatartalmú édesítőszer. A cukor édesítőképességének körülbelül 70%-a, cukorbetegek vagy fogyni vágyók is használhatják.

Ezenkívül az eritrit nem okoz fogszuvasodást, és megtalálható az egészséges élelmiszer- vagy táplálék-kiegészítő boltokban, és por formájában árusítják.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

WHO: ennyire károsak lehetnek a mesterséges édesítőszerek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

édesítőszer

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához