Ezeket látta már?

Tényleg baj lehet belőle, ha D-vitamint és magnéziumot együtt szedünk?

D-vitamin magnézium szedése adagolás együtt

Ajánlott vagy sem a magnézium és a D-vitamin együttes szedése? A szakértő válaszol.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a D-vitamin és a magnézium együttes szedésének hatásairól:

"Olvasói kérdés: A D-vitaminról azt hallottam, hogy nem szedhető együtt magnéziummal. Igaz ez?

Válasz: az információ forrása a D3-vitaminkészítmények alkalmazási előírása nemzetközi szinten is, amelyekben szerepel ez a mondat vagy hasonló: "Magnézium tartalmú gyógyszerek (pl. antacidumok) a D-vitamin kezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a hypermagnesiaemia (vagyis a kóros magnézium vérszint - beszúrás tőlem) kialakulásának a veszélye.”

Na mármost, nekem volt 2018-ban levelezésem erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI), mert egyetlen szakmai közlemény sem számolt be arról, hogy bárhol, bárki tapasztalt volna kóros magnézium vérszintet D-vitamin adagolás következtében.

Annyi igaz, hogy a D-vitamin fokozza a magnézium felszívódását, de ez nem azonos a kóros vérszinttel. Indokolt lenne ennek a mondatnak a törlése vagy finomítása és az, hogy az OGYÉI ezt vesse fel megfelelő nemzetközi fórumon, de ez eddig nem történt meg, sőt, az OGYÉI mindennek ellenére indokoltnak tartotta a szerepeltetését. A visszázs az, hogy vannak étrendkiegészítők is, amelyekben magnézium és D3-vitamin is szerepel, és ezeket bárki minden szakmai kontrol nélkül veheti-eheti."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan érdemes szedni a D-vitamint, hogy biztosan hasson

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

D-vitamin

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához