Ezeket látta már?

Demencia: nagyobb az esélyünk rá, ha D-vitamin-hiányunk van?

demencia elbutulás stroke nagyobb esély vitaminhiány

Kutatások szerint, ha figyelünk ennek a vitaminnak a pótlására, a demencia, az elbutulás és a stroke kockázatát is csökkenthetjük.

A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg egy kutatás arról, hogy kapcsolat áll fenn a D-vitamin-hiány és a demencia kialakulása között.

A kutatást a A University of South Australia kutatói végezték, akik genetikai vizsgálatok után jutottak arra a következtetésre, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn a demencia a D-vitamin hiány között. A vizsgálatban 300 ezer fő adatait nézték meg, és arra kerestek választ, hogy az alacsony, azaz 25 nmol/l alatti D-vitamin-szint és a demencia, valamint a stroke kockázata között.

A kutatások során kiderült, hogy, ha a szervezetben D-vitamin-hiány lép fel, akkor az kisebb agytömeget eredményez, ami pedig nagyban növeli a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát - ezt az összefüggés genetikai elemzésekkel is alátámasztható.

A kutatások során azt is megnézték, mi történik, ha a D-vitamint normál szintre (50 nmol/l) emelik, az eredmények pedig meggyőzőek: a demens esetek 17%-a megelőzhető lett volna.

A koronavírus okozta pandémia után a súlyos Covid-19-ből felépülők közel 40 %-a demens vagy enyhe kognitív zavarral küzd. Egy kínai vizsgálat eredményei arra mutatnak rá, hogy minél súlyosabb volt valakinél a Covid-19 lefolyása, annál nagyobb súlyosságú memória zavarok lépnek fel nála a „gyógyulást” követően, és az agyi problémák sora a demenciáig tart. Definíció szerint a demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet.

A súlyos Covid-19 túlélőinek 15 %-ánál egy év elteltével demenciát állapítottak meg, miközben a koronavírus-fertőzést megelőzően nem voltak ilyen jellegű problémáik. Vagyis elmondható, hogy a súlyos Covid-19 minden 7. túlélője demenssé vált. Az enyhe lefolyású Covid-19-nél ez az arány kevesebb, mint 1 % volt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

D-vitamin: vannak, akiknek érdemes dupla adagot szedni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#demencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához