Ezeket látta már?

Folyton enne, még evés után is éhes? Ezt teheti a farkaséhség ellen

farkaséhség ellen étvágycsökkentő fogyókúra

Fogyókúra vény nélkül: csodaszerek nincsenek, ellenben vannak fogyást támogató tippek a gyógyszerésztől.

Karcsúságot garantáló csodaszerek továbbra nincsenek. A kalóriabevitel megszorítása, mozgással kombináltan, a legjobb és legolcsóbb megoldás, ha a cél a kilók lefaragása. Van azonban néhány tipp és patikában vásárolható készítmény, amik támogatják a fogyókúra sikerét.

Becsapja a gyomrát vízzel vagy eltömíti rosttal?

Sokaknak beválik, hogy ha éhesek, akkor isznak, mégpedig szénsavmentes, tiszta vizet. Valamennyire becsapható a szervezet, de tartósan vízzel nem helyettesíthető a táplálék.

A gyomor rostokkal való telítése jobb megoldás lehet. Ráadásul, a rostokkal több ponton is kedvezően hathatunk az étvágyra és a hízásra.

Egyrészt, a rostokkal teli gyomor nem kíván újabb adag ételt; másrészt, a rostok a bélben élő baktériumok táplálékai és előnyösen befolyásolhatják a bélflórát. Az egészséges bélflóra pedig egészséges étvággyal és egészséges táplálkozási folyamatokkal társul. Megjegyzendő, hogy több olyan kutatás is folyik jelenleg, amelyek célja azoknak a pre- és probiotikumoknak az azonosítása, amelyek fogyasztása előnyösen befolyásolhatja a bélflórát, támogathatja a karcsúsodást.

Érdemes tehát rostokban dúsan táplálkozni, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és ha már gabonafélékről van szó, akkor a teljes kiőrlésű termékeket előnyben részesíteni. Ha valami „különlegeset” szeretnénk, beiktatható az étrendbe a chia mag és a lenmag is.

Nem ördögtől való ötlet az ördögnyelv

A patikában kapható „fogyókúrás” rostok közül kiemelkedik az ördögnyelv. Az ördögnyelv tulajdonképpeni hatóanyaga az Ázsiában honos pálma gyökeréből nyert rost, a glükomannán. Kimutatták, hogy a glükomannán vízmegkötő és teltségérzetet okozó hatására visszavezethetően segíti az emésztést.

A jelentős vízmegkötő képességgel rendelkező rost fogyasztása azonban odafigyelést igényel. Ha a glükomannánt szedő személy nem fogyaszt az ördögnyelv tablettája, kapszulája vagy pora mellé legalább 250 ml vizet, akkor súlyos nyelőcső- vagy bélrendszeri elzáródások alakulhatnak ki (a vízhiányosan gélesedett rost megreked a gyomor- és béltraktusban).

Koffeinnel fogyna?

Az összetett fogyasztószerek szinte állandó komponense a koffein, amely számos növényben megtalálható: ilyen a zöld tea, a kávébab, a guarana, illetve a maté. Egyre inkább beigazolódni látszik, hogy a koffeines termékek testsúlycsökkentő hatásban nem csak a koffeinnek van szerepe. A zöld kávé esetén a klorogénsav, a zöld teánál pedig az epigallokatechin-3-gallát került a vizsgálatok fókuszába, mint potenciális fogyást előidéző vegyület.

Mekkora koffein mennyiségekkel kell számolnunk? Míg az eszpresszó kávé egy adagja 80-120 mg koffeint tartalmaz, addig a fogyasztószerek napi dózisában a koffein mennyisége széles határok között (kb. 100-500 mg) változik.

Nem árt azonban az óvatosság!

A koffein (túlzott) fogyasztása számos nem kívánatos hatással járhat. Nyugtalanság, idegesség és álmatlanság mellett szív- és érrendszeri mellékhatásokat is okozhat a koffeines fogyókúra; szívfrekvencia növekedés és súlyos aritmia egyaránt lehet a következmény

Úgy érzi, hogy farkaséhes, és muszáj ennie, mégpedig azonnal?

A megoldás a króm lehet. Ha hirtelen éhségrohamokkal küzd, lehetséges, hogy krómhiány áll a háttérben. Kimutatták, hogy ha a szervezet krómmal való ellátottsága megfelelő, akkor kiegyensúlyozottabb a vércukorszint, és ritkábbak a „falási” rohamok.

Tény ugyanakkor, hogy a fejlett országokban gyakori a krómhiány. Ezen egyrészt változatos táplálkozással, másrészt krómpótlással lehet segíteni. A patikákban vásárolható krómkészítmények közül érdemes olyat választani, ami szerves, jól felszívódó, lehetőleg élesztőhöz kötött formában tartalmazza a krómot, hiszen ettől várható a legnagyobb biohasznosíthatóság és hatás.

Vizsgálat is igazolja, hogy a króm-pótlás támogatja a fogyókúrák sikerét. Azoknál a fogyókúrázóknál, akik heteken vagy hónapokon át rendszeresen fogyasztanak napi 100 mikrogrammnál több krómot, a krómbevitel átlagosan mintegy plusz 0,5-1,5 kilogramm fogyást eredményez.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kudarcot vallott hatóanyagok: ezekkel véletlenül se próbálkozzon, ha fogyni szeretne!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogyás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához