Ezeket látta már?

Friss és fagyasztott zöldségek - itt az igazság arról, hogy melyik a jobb

friss fagyasztott zöldség melyik jobb

Sokan ódzkodnak fagyasztott zöldséget venni és inkább a friss árukat keresik. Vajon tényleg az ördögtől valók a mélyhűtött termékek?

Önnel is előfordult már, hogy olyan zöldséget kívánt meg köretnek, melynek épp nem volt szezonja, így nem találta meg a pulton? Ilyenkor sokan szemlesütve ballagnak a mélyhűtők felé, ahonnan kiemelhetik anak fagyasztott változatát. De vajon tényleg annyival rosszabbak ezek az élelmiszerek?

Való igaz, semmi sem fogható a friss zöldségekhez, hiszen szépek, ropogósak és így máris máshogy nézünk rájuk. De elgondolkozott már a tápanyag-tartalmukon? Sajnos nem biztos, hogy olyan magas, mint azt elsőre gondolná!

Ugyanis, amint leszedik, veszítenek belőle, egész egyszerűen azért, mert elválasztják őket a tápanyagforrásuktól, melyet az oxidáció később csak felgyorsít. Éppen ezért érdemes mielőbb elfogyasztani a friss árukat, még mielőbb jócskán veszítenének vitamin-és ásványi anyag tartalmukból. Itt az első bökkenő: ha nem maga termeszti a veteményesében, nem tudhatja biztosra, mikor kerültek a zöldségek a boltok polcaira.

Mi a helyzet a fagyasztott zöldségekkel?

Éppen ezért a fagyasztott zöldségekben gyakran több a tápanyag, mivel a leszedésük után hamar lefagyasztják. Viszont érdemes hozzátenni, hogy a fagyasztott zöldségek alacsonyabb C-vitamint tartalmazhatnak, mint a friss társaik. Ennek az az oka, hogy ezeket sokszor blansírozzák, vagyis forró vízzel leforrázzák, majd gyorsan lehűtik. Ezzel megelőzhető az íz elvesztése és az étel elszíneződése, mivel ekkor inaktiválódnak a zöldségben lévő enzimek. A C-vitamin azonban hő hatására lebomolhat, így egy része eltűnhet a fagyasztásra szánt zöldségekből. Ám ez nem mindig egyértelmű:

Egy 2015-ös tanulmányban, amelyben nyolc különböző gyümölcs és zöldség vitamintartalmát vizsgálták, nem találtak jelentős különbséget a C-vitamin tekintetében a friss és a fagyasztott spenót, sárgarépa, borsó és brokkoli között. Sőt, a fagyasztott kukoricának és zöldbabnak még magasabb is volt a C-vitamin szintje. Ezt a friss zöldségek gyorsabb lebomlásával magyarázták.

Most akkor melyiket válasszuk?

Látható tehát, hogy egyáltalán nem teszünk azzal rosszat (sőt!), ha fagyasztott zöldségeket fogyasztunk, így lényegében mindegy, melyiket tesszük a kosarunkba. Éppen ezért azt javasolják, hogy azt vegyünk meg, ami jobban megfelel a pénztárcánknak és igényeinknek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zöldség és gyümölcs: reggel vagy este?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

zöldség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához