Ezeket látta már?

Friss és fagyasztott zöldségek - itt az igazság arról, hogy melyik a jobb

Dietetika
2024. július 03. 14:34
friss fagyasztott zöldség melyik jobb

Sokan ódzkodnak fagyasztott zöldséget venni és inkább a friss árukat keresik. Vajon tényleg az ördögtől valók a mélyhűtött termékek?

Önnel is előfordult már, hogy olyan zöldséget kívánt meg köretnek, melynek épp nem volt szezonja, így nem találta meg a pulton? Ilyenkor sokan szemlesütve ballagnak a mélyhűtők felé, ahonnan kiemelhetik anak fagyasztott változatát. De vajon tényleg annyival rosszabbak ezek az élelmiszerek?

Való igaz, semmi sem fogható a friss zöldségekhez, hiszen szépek, ropogósak és így máris máshogy nézünk rájuk. De elgondolkozott már a tápanyag-tartalmukon? Sajnos nem biztos, hogy olyan magas, mint azt elsőre gondolná!

Ugyanis, amint leszedik, veszítenek belőle, egész egyszerűen azért, mert elválasztják őket a tápanyagforrásuktól, melyet az oxidáció később csak felgyorsít. Éppen ezért érdemes mielőbb elfogyasztani a friss árukat, még mielőbb jócskán veszítenének vitamin-és ásványi anyag tartalmukból. Itt az első bökkenő: ha nem maga termeszti a veteményesében, nem tudhatja biztosra, mikor kerültek a zöldségek a boltok polcaira.

Mi a helyzet a fagyasztott zöldségekkel?

Éppen ezért a fagyasztott zöldségekben gyakran több a tápanyag, mivel a leszedésük után hamar lefagyasztják. Viszont érdemes hozzátenni, hogy a fagyasztott zöldségek alacsonyabb C-vitamint tartalmazhatnak, mint a friss társaik. Ennek az az oka, hogy ezeket sokszor blansírozzák, vagyis forró vízzel leforrázzák, majd gyorsan lehűtik. Ezzel megelőzhető az íz elvesztése és az étel elszíneződése, mivel ekkor inaktiválódnak a zöldségben lévő enzimek. A C-vitamin azonban hő hatására lebomolhat, így egy része eltűnhet a fagyasztásra szánt zöldségekből. Ám ez nem mindig egyértelmű:

Egy 2015-ös tanulmányban, amelyben nyolc különböző gyümölcs és zöldség vitamintartalmát vizsgálták, nem találtak jelentős különbséget a C-vitamin tekintetében a friss és a fagyasztott spenót, sárgarépa, borsó és brokkoli között. Sőt, a fagyasztott kukoricának és zöldbabnak még magasabb is volt a C-vitamin szintje. Ezt a friss zöldségek gyorsabb lebomlásával magyarázták.

Most akkor melyiket válasszuk?

Látható tehát, hogy egyáltalán nem teszünk azzal rosszat (sőt!), ha fagyasztott zöldségeket fogyasztunk, így lényegében mindegy, melyiket tesszük a kosarunkba. Éppen ezért azt javasolják, hogy azt vegyünk meg, ami jobban megfelel a pénztárcánknak és igényeinknek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zöldség és gyümölcs: reggel vagy este?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# zöldség # egészség # vitamin # tápérték

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés