Ezeket látta már?

Gyomorpanaszok: ezért elavult megoldás rá a szódabikarbóna

puffadás, hányinger, emésztési gondok, gyömbér, gyömbér tea

Fáj a gyomra és a hasa? Feszül az öve, és szemmel láthatóan puffadt? Gyomorégés vagy emésztési probléma áll a háttérben?

Karácsony táján gyakoriak a gyomor- és emésztési problémák. Nagy valószínűséggel túl sokat evett hirtelenjében, és megterhelte az emésztését a sok (zsíros) étel. Mutatjuk, hogy mit tehet a panaszok enyhítésére.

Megoldást jelent egy késhegynyi szódabikarbóna?

Sokan a házi patikára esküsznek gyomorproblémáknál, és a karácsonyi lakomát is szódabikarbónával zárják le. Tudni kell azonban, hogy elavult módszerről van szó, aminek a használhatósága erősen korlátozott.

A szódabikarbóna – mint savval reagáló anyag - csak a fokozott gyomorsavtermelés, vagyis gyomorégés lehet segítség. Ez esetben is kérdéses a hatása, ugyanis a szódabikarbóna olyan sok szén-dioxid keletkezéséhez vezet, miközben semlegesíti a gyomorsavat, hogy a képződött szén-dioxid gáz feszülést kelt a gyomorban, és következményes, fokozott gyomorsavtermeléshez vezet. Vagyis, éppen az következik be, amit kezelni, orvosolni akartunk.

A legjobb otthoni módszerek hányinger ellen

Ha a problémát valóban a túl sok gyomorsav okozza, akkor érdemes a patikában korszerű savkötőt vásárolni (különféle speciális magnézium-, alumínium- és kalcium-sós patikaszerek). Lehet a sav visszaáramlását gátló alginátos szerrel próbálkozni, ha a problémát elsősorban a nyelőcsőben érezhető savmarás okozza, vagy lehet a „probléma gyökerénél ható”, savtermelést csökkentő patikaszert venni. A savtermelést csökkentő szerek közül vény nélkül vehetők famotidin, illetve pantoprazol hatóanyagú gyógyszerek. Míg a famotidin 2 órán belül hat, utóbbinál a hatás nem azonnali, az 3-5 nap alatt épül ki. A megfelelő orvosság megtalálásához érdemes a gyógyszerész segítségét kérni.

Általában nem a sok gyomorsav, hanem a túl sok étel a baj!

Kicsi azonban az esélye, hogy korábban nem gyomorégés személynél éppen a karácsonyi nagy lakmározás után kezdődnek a panaszok. Sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, miszerint az emésztőrendszer, vagyis a máj termelte epe és a hasnyálmirigy termelte enzimek nem képesek megbirkózni a hatalmas „ételterheléssel”. Hirtelen sok étel zúdul rájuk, és nem termelődik annyi emésztőenzim, ami elbírna a mennyiséggel. Ebben az esetben az emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszerek segíthetnek a panaszokon. Ilyen szerek is kaphatók vény nélkül.

Az emésztést elősegítő készítmények azt pótolják, amiből kevés áll rendelkezésre a szervezetben: általában több emésztőenzimből álló, állati (tipikusan sertés) eredetű enzimkeveréket tartalmaznak. Az enzimkeveréknek nincs direkt görcsoldó, puffadásgátló vagy hányingert csillapító hatása, azonban a táplálék emésztése révén – közvetett módon – megelőzi, illetve oldja a feszülés, puffadás okozta fájdalmakat, mérsékli az émelygést.

Újabban növényi eredetű enzimek is forgalomban vannak, ilyen például az ananászból kinyert bromelin. Ez azonban csak a fehérjék emésztésében nyújt támogatást, a zsírokéban nem.

Inkább megelőzni, mint kezelni kellene a bajt!

Ha már a fogyasztást nem bírjuk teljesen visszafogni, nem árt néhány praktikát bevetni. Számos gyógynövény közismerten emésztést elősegítő hatású. Az ánizs, a borsmenta, a fahéj vagy a narancshéj elősegítik az emésztőnedvek termelődését és az egészséges emésztést. Ha zsíros fogásokról van szó, kedvezően befolyásolja az epetermelődést és a zsírok emésztését a majoránna, a kömény, a levendula és a borsmenta. Érdemes ezeket a fűszereket a sütésnél és főzésnél alkalmazni!

Ne váljon rendszeressé az emésztési panasz!

Egyszer-egyszer, ünnepi ebédek vagy vacsorák féktelenre sikerült étkezési után beve(t)hetők az említett patikaszerek. Amennyiben azonban az emésztési problémák rendszeressé válnak, érdemes orvoshoz fordulni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu