Ezeket látta már?

Ha mikróban melegítjük meg az ételt, csökken a vitamintartalma? Itt a válasz!

mikrohullámú sütő, főzési technológia, tápanyagok, sugárzás, káros sugárzás

Kutatók vizsgálták, hogy a mikrohullámú sütő által kibocsátott sugárzás elpusztítja-e az élelmiszerekben és a zöldségekben levő tápanyagokat.

A legtöbb kísérlet szerint ennek épp az ellenkezője igaz

Minden főzési technológia tönkreteheti a vitaminokat és más tápanyagokat. Ennek mértéke attól függ, mennyi ideig főzik az ételt, mennyi folyadék szükséges a főzéshez, és milyen hőfokon történik az étel elkészítése.

Mivel a mikrohullámú sütők általában kevesebb hővel működnek, mint a hagyományos főzési módszerek, ráadásul rövidebb idő is szükséges az ételek elkészítéséhez, általában ezek a sütők a legkíméletesebbek.

A hőre leginkább érzékeny tápanyagok a vízben oldódó vitaminok, mint például a folsav, a B és C-vitamin, amelyek mind nagy mennyiségben fordulnak elő a zöldfélékben.

A Cornell-egyetem kutatói a főzés vízben oldódó vitaminokra gyakorolt hatását vizsgálták, és megállapították, hogy

  • míg a spenót a mikrosütőben szinte a teljes foláttartalmát megőrzi, tűzhelyen főzve 77 százaléka elvész.
  • Az is kiderült, hogy a mikróban elkészített szalonnában jelentősen alacsonyabb a rákkeltő nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon sütött szalonnában.
  • Ami a főzelékféléket illeti, a víz hozzáadásával igen sok tápanyag elvész.
  • A brokkoli például vízben főzve antioxidáns-tartalmának 74-97 százalékáét elveszítheti, míg víz nélkül párolva a legtöbb tápanyag megmarad.

Összegzésképpen tehát elmondható, hogy a mikrohullámú sütőben általában nem vesznek el az élelmiszerek tápanyagai.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Informed.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához